ANNONS:
ANNONS:

”Frågar hur man är funtad”

Fabian Andersson debuterar med att förklara vad en boåsare gör i Alingsåsfotbollen.

Alingsås kontra Borås, väg 180 och ett försök att svara på den ständiga frågan ”Hur orkar du pendla dit varenda dag?”. Allt detta och mycket mer i årets första text från undertecknad. 

”Nej, nu har Mökander släppt in den där jävla fotbollsprofilen från Borås och Twitter. Är ingenting heligt längre i 0322-området?”.

Ungefär så tänker att de flesta av er som redan har koll på vem jag är tänker. Det är en fullt rimlig tanke att ha, och för er andra som inte vet vem jag är så är jag alltså från Borås, lägger många av veckans dagar på att köra väg 180 till Alingsås för att träna Alingsås IF F19. När jag inte gör det brukar jag synas på Twitter där jag skriver mer eller mindre genomtänkta saker som ofta kopplas till 4-4-2 eller Everton-tränaren Sean Dyche. 

Just det, det var frågan kring varför man beger sig till Alingsås de flesta av veckans dagar när man bor i Borås och jobbar i Fristad. Varför man byter om på toaletten på jobbet, käkar något i bilen och åker raka vägen till Mjörnvallen samtidigt som kollegorna bara skakar på huvudet och frågar hur man är funtad? För att svara på den frågan tror jag man behöver bena ut lite kring vad det är man åker till. Jag har sedan 2018 varit knuten till damfotbollen. Jag började i Elfsborgs Flickakademi, innan jag tog över Brämhults damer i division 2 och de senaste tre åren har jag varit i AIF i diverse roller kring damlaget. Damfotbollen i Borås har länge varit ett stort sorgebarn för fotbollen i staden. Man har aldrig riktigt lyckats över tid, även om flera klubbar har försökt. 

I Alingsås finns det mer av en tradition kring damfotboll sedan lång tid tillbaka, men tillskillnad från i Borås så har den här traditionen tagits vara på genom åren. Man har helt enkelt arbetat långsiktigt och tålmodigt på ett helt annat sätt i Alingsås. Nya kullar med spelare har kommit fram, där många har blivit elitspelare i antingen i staden eller i vissa fall i andra klubbar. Så ser det fortsatt ut än idag. Medan talangerna i 15-19 års åldern som stannar i Borås och Sjuhärad ofta spelar i damernas division 3-4 så får de största talangerna i Alingsås mäta sina krafter med exempelvis BK Häckens F19-lag. Ett BK Häcken som i fjolårets möte ställde upp med fem spelare från damallsvenskan. Enligt mig är det på den nivån spelare i den här åldern idag behöver vara för att kunna ge sig själv bäst förutsättningar att utvecklas, och att den miljön idag finns i en stad som Alingsås är något som vi ska vara väldigt stolta över. När Elitettan avslutades i år hade totalt sex tjejer från F19-laget fått göra a-lagsdebut under året, varav fem i sista omgångens derby mot Lidköping som slutade 0-0. Allt detta sammantaget är nog svaret på varför jag åker de här milen varje vecka istället för att göra det enkelt för mig att stanna i Borås. 

Och det är ju faktiskt inte bara jag som gör den här resan. I vårt F19-lag i år har vi totalt åtta spelare från Borås i truppen. Något som säger en hel del om miljön för damspelare i Alingsås samtidigt som till exempel Rebecka Riestola, Tove Lorén och Alma Öberg har visat tjejerna att det som spelare från Sjuhärad går att bli nyckelspelare i ett lag dryga fyra mil bort.

Nu när jag svarat på den ofta ganska skämtsamma frågan på ett seriöst sätt så är det väl bara att avsluta med att berätta hur underbart det är att säsongen 2024 är på gång. Det ska bli oerhört intressant att följa lokalfotbollen även i år. 

Blir det en kamp om seriesegern i division fem mellan Alingsås City och ”mitt” Fristad GoIF? Joggar Gerdsken hem division fyra? Hur står sig Alingsås KIK i division två och hur många baljor petar Christoffer Krabbe in i Vårgårda? Frågorna är många, och det kommer bli ett oerhört intressant 2024. Visst känner ni peppen?

FABIAN ANDERSSON
Födelseår: 1994.
Familj: Mamma, pappa, syster.
Bor: Borås.
Klubbar i karriären: Fristad GoIF, Borgstena IF och Fritsla IF  som spelare. IF Elfsborg, Brämhults IK och Alingsås IF som tränare.
Lokal favoritklubb: Alingsås IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: F19-tränare i Alingsås IF.

Lämna en kommentar