ANNONS:
ANNONS:

”Gammal kärlek rostar aldrig”

Gabor Hacker skriver i dag om hur mycket Peo Häggström betytt för den utveckling Vårgårda IK haft de senaste åren. Sportchefen hyllar dessutom övriga ledarstaben som gjort avancemanget genom seriesystemet möjligt.

Ordet timing är ett underskattat ord. Mycket i livet handlar om att det infaller vid rätt tidpunkt och att det skall passa flera parter samtidigt. Istället för stolpe ut så blir det stolpe in. Så kan man beskriva Vårgårda IK:s fotbollsresa från 2011.

Denna gång skulle jag vilja sammanfatta och hylla vår egen Alex Ferguson, tränaren Peo Häggström. En person som vid den tidpunkten var ett eftertraktat tränarbyte med bland annat anbud från Svenska mästarna i damfotboll Umeå IK. Vid samma tidpunkt hade VIK de senaste åren gått kräftgång i seriesystemet. I historieböckerna kan man se hur klubben varvade division 4 med division 5. På något sätt hade divisionstillhörigheten normaliserats i föreningen.

År 2011 kommer den timingen jag pratar om i inledningen. VIK sökte en ny tränare och spände bågen högt genom att erbjuda Peo Häggström tränarrollen i föreningen. Peo var ett jagat tränarbyte men hans livssituation gjorde att han tackade ja till att bli tränare för division 5-laget Vårgårda IK. Vilken timing!!!

Liknelsen med Ferguson är kanske överdriven men det är inte ofta man behåller sin tränare i sju raka år. Peo har alltså tränat VIK från 2011 till 2017! Framgångarna har varit osannolika under Peos tränarsejour med avancemang från division 5 till division 2. Hur många tränare kan visa upp tre seriesegrar under en så kort tränarperiod? Här kommer jag att tänka på Faraos dröm i Bibeln där han berättar om sju feta år och sju magra år. Hoppas vi inte ser slutet på de feta åren…

Kompetens, uthållighet och engagemang är andra ledord i ett bra ledarskap. Peos tränarkunskaper behöver ingen tvivla på. En av Peos stora utmaningar var att ändra på träningskulturen i gruppen. ”Viljan till att förändra något” leder till utveckling har Peo präntat in i gruppen. Gruppen har verkligen anammat budskapet. Från Peos förtvivlan över den dåliga träningskulturen i början på 2011 till en grupp som är fullt fokuserad på att utvecklas 2017 är imponerande. Med ett stort engagemang och motiverande samtal har Peo lyckats nå framgångar som bidragit till VIK:s historiska avancemang till division 2. Peo har även en stor kompetens när det gäller den fysiska utvecklingen i gruppen.

Häggström visar alltid upp ett positivt ledarskap vilket smittar av sig på gruppen, men i botten ligger en human människosyn med sunda värderingar. Sist men inte minst visar denna Värmlandspöjk från Filipstad upp en vinnarskalle som han har haft nytta av som framgångsrik spelare och ledare. Vem minns inte när vi skulle göra ett byte i Jönköping och en utsedd avbytare skulle precis hoppa in då plötsligt Peo bytte in sig själv utan någon annans vetskap. Om det bytet blev lyckat får Peo själv berätta om…

Med ett professionellt ledarskap har VIK haft stor nytta av hans kunskaper i andra sammanhang. Även i föreningens övergripande utvecklingsarbete, där vi fastställer VIK:s visioner och mål, har han varit delaktig.

Ingen tränare klarar sig utan duktiga medarbetare runt omkring sig. Vill givetvis framhålla Peos tränakollega och arbetskamrat Stefan Strind som en viktig pusselbit i de sista årens framgångar. Den rekryteringen kom precis lägligt för två år sedan. Vår oerhört duktiga och engagerade fysioterapeut Anette Larsson har varit en klippa i vår ledargrupp. Ronny Nordström som länge varit Peos högra hand jobbar i skymundan men betyder på sitt sätt mycket i gruppen. Lagledaren Bo Kempe är en omtyckt ledare som har en lugn påverkan på killarna i laget. Materialförvaltaren Bengan är ordningsmannen som aldrig sviker. Målvaktstränaren Cornel har sin speciella jargong och träningsmetoder som målvakterna aldrig tröttnar på.

Per-Olov Häggström är den mest framgångsrika tränaren i VIK:s historia. Vi i VIK hoppas på ett livslångt äktenskap, men skulle äktenskapet spricka så tror vi på att ”Gammal kärlek rostar aldrig”!!

Tack hittills för de här framgångsrika åren Peo Häggström!!

Gabor Hacker

FAKTA GABOR HACKER
Födelseår: 1954.
Familj: Fru Lena och fyra barn Andrea, Martina, Benjamin och Alice.
Bor: Vårgårda.
Klubbar i karriären: Borås GIF, Norrby IF, Byttorps IF, Vårgårda IK, Fåglums IF.
Lokal favoritklubb: Norrby IF och Vårgårda IK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sportchef i VIK. 

Lämna en kommentar