ANNONS:
ANNONS:

Hur går VIK vidare?

Gabor Hacker skriver i dag utifrån sin roll som sportchef i Vårgårda IK och hur föreningen jobbar vidare mot sina framtida mål.

Som sportchef i Vårgårda IK blir det fullt naturligt för mig att kort sammanfatta en lyckad vårsäsong i division 2 och blicka framåt mot 2018.

När Vårgårda IK avancerade till division 2 2017 var det en historisk uppflyttning. Aldrig tidigare har VIK spelat så högt upp i seriesystemet. Halva säsongen är spelad och klubbens framgångar fortsätter. Målsättningen har varit att hänga kvar och jag tror att vi kommer spela division 2-fotboll även 2018. Jag tror också att vi kommer rubba många topplag under höstsäsongen.

Det finns sex division 2-serier i svensk fotbolls seriesystem. Min känsla är att VIK:s serie är en av de bästa från norr till söder. Flera lag i vår serie hårdsatsar och har lång erfarenhet av spel högre upp i seriesystemet. Vi har nästan spelat jämnt mot alla topplag under vårsäsongen. Som nykomling har VIK utvecklats som lag under året och flera spelare har vuxit in i tempot och det fysiska spelet. Detta kommer visa sig på ett positivt sätt under höstsäsongen.

Försäsongen såg oförskämt bra ut. Därför kom förlusten i seriepremiären mot Lidköpings FK som en stor överraskning. Inför matchen hade lagledningen överraskande valt att ställa över lagkaptenen och VIK ikonen Jocke Berg. En spelare och egen produkt som varit med hela den fantastiska resan från division 5 till division 2.

Jag förstår att det var ett mycket svårt beslut att ställa över Joakim. Han hade längtat efter att få representera VIK i denna historiska seriepremiär. Många VIK fans höjde på ögonbrynen…

Vi skall inte bortförklara förlusten, men att laget var påverkat av petningen är många med mig helt övertygade om. En stor eloge och styrka till duktiga tränarna Peo Häggström och Stefan Strind som i efterhand offentligt erkänt ”missen” i laguttagningen. Det blev ingen prestigeförlust för våra tränare utan jag vet att dom istället stärkte sitt goda ledarskap.

Detta var det mest dramatiska som hände under vårsäsongen. Redan i nästa match luggade VIK topplaget FC Trollhättan på poäng och ordningen och harmonin var återställd i truppen. Dessutom gjorde ”Bergan” en helgjuten insats där han bevisade att han ville behålla sin plats i startelvan.

VIK är ett spelskickligt, sammansvetsat och kollektivt starkt lag. Detta fick vi bland annat bevis på när vi på bortaplan pressade seriefavoriten FC Trollhättan ända in i slutsekunderna. Trots VIK-ledning med 3-1 blev det en mycket sur förlust med 4-3. Dessutom avgjorde FCT på sista sparken.

Under sommaruppehållet sökte Trollhättan träningsmotstånd mot Vårgårda eftersom deras tränare tyckte av VIK spelade en attraktiv och fin fotboll. Han var imponerad av VIK och detta är något vi givetvis suger åt oss.

Det är inte ovanligt att nykomlingar gör starka debutsäsonger i en högre serie. Framgångarna från tidigare år gör att föreningarna oftast har med sig positiv energi och optimismen inför nya utmaningar spirar i klubbarna. VIK är inget undantag men ”en säsong är ingen säsong”. Det är oftast den andra och tredje säsongen som är de kritiska och än mer utmanande. VIK har börjat förbereda sig för säsongen 2018. Redan efter halva säsongen vet vi att vi kan erbjuda division 2-fotboll på Tånga hed. Rent planeringsmässigt är det givetvis ett bra utgångsläge.

Hur går VIK vidare och vilka nya utmaningar står vi inför nästa år? I den Föreningshandbok VIK fotboll jobbat fram för år 2017/18 är den sportsliga målsättningen ” att vi skall etablera oss och hamna i toppen av division 2!”

Högsta prioritet är att skapa en bred och slagkraftig trupp även inför nästa spelår. Hur många spelare som blir kvar i årets trupp återstår att se. Rekrytering av duktiga ledare är också högaktuellt. Kommer succéparet Peo och Stefan att fortsätta i VIK eller söker dom nya utmaningar? Behöver gruppen och föreningen nytt blod som ersätter dagens tränare. Kan vi behålla någon av våra tränare i en annan roll i föreningen? Hur utvecklar vi VIK/FK? Hur får vi fram egna produkter till våra seniorlag? Hur ger vi våra spelare ytterligare bra förutsättningar för att utvecklas i Vårgårda IK?

Det är inte bara det sportsliga som måste utvecklas för att ta nästa steg. Den övriga organisationen måste också hänga med och ligga på ”rätt nivå”. Ökade intäkter och en offensiv marknadsföring är en nödvändighet. Ökade kostnader måste balanseras med ökade intäkter.

Hur stärker vi varumärket Vårgårda IK så att vi blir en intressant samarbetspartner? Hur får vi fler åskådare till våra matcher? Hur får vi fler frivilla att jobba i Vårgårda IK? De flesta föreningarna brottas med liknande utmaningar och de som lyckas lösa delar av detta kommer också ta nästa steg i utvecklingen.

”Vi ses på Tånga”!!

Gabor Hacker

FAKTA GABOR HACKER
Födelseår: 1954.
Familj: Fru Lena och fyra barn Andrea, Martina, Benjamin och Alice.
Bor: Vårgårda.
Klubbar i karriären: Borås GIF, Norrby IF, Byttorps IF, Vårgårda IK, Fåglums IF.
Lokal favoritklubb: Norrby IF och Vårgårda IK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sportchef i VIK.                                                                    

Lämna en kommentar