ANNONS:
ANNONS:

God sammanhållning kan börja på ett läger

I dag är det återigen dags för Maja Hansson att leverera här på sajten. I dag om träningsläger, lagsammanhållning och – så klart – en ny lika som bär.

17 april. Då är det dags. Det är då vi ska börja försvara guldet vi tog förra året.

Att få ropa ut glädjen, spruta champagne på coach, hoppa runt i ren eufori och kasta guldhattar i luften är en känsla som är helt obeskrivlig. Samtidigt var förlusterna i kvalmatcherna något av det tyngsta jag känt. En känsla av att allt vi gjort under säsongen var förgäves.

I år är det nya förutsättningar då segrarna i division 2 går upp direkt – precis som det ska vara. Nya förutsättningar betyder nya möjligheter. Nya förutsättningar har vi även i laget. Generationsskiftet är ett faktum. Tunga spelare som Cecilia Jonsson, Hanna Svärd och Elena Pettersson har försvunnit ur truppen och jag och Annelie Carli tillhör helt plötsligt kategorin ”äldre”.

15-åringar har tagit klivet upp och nyförvärven är plus minus 17 år. Medelåldern i backlinjen gick från 33,5 till 22 år på ett år. Det kanske innebär något snabbare fötter, men det bidrar säkerligen till mindre rutin i laget.

Det är flera som har frågat varför jag tror vi vann serien förra året. Jag tror att huvudingrediensen i receptet var vår otroliga lagsammanhållning. Jag hade känslan av att alla kände sig som en viktig del av laget, alla tog jobbet för varandra och lagandan var vårt största vapen. Och det är just lagsammanhållningen jag håller högst när det kommer till hur ett lag ska utvecklas till det bästa. Motivation slår klass. Självfallet inte vilken klass som helst, men i de allra flesta fallen tror jag att motivationen väger tyngst. Island är ju ett klockrent exempel.

Efter flertal spelartapp från fjolårets trupp, att de yngre har flyttats upp och nyförvärven har kommit till har vi nästintill en helt ny grupp att jobba med i år. Intressant och spännande, men samtidigt betyder det att vi får starta på ruta ett när det kommer till lagsammanhållningen. Träningslägret i helgen var en start på resan mot en god lagsammanhållning. Att umgås och hitta på saker där fotbollen inte står i fokus tror jag är något av det viktigaste för att lagkamraterna ska lära känna varandra från olika synvinklar och inte enbart fotbollsvinkeln.

Jag tror att det var först nu mina lagkamrater förstod vilken vinnarskalle jag egentligen är. Coach Hindström har nog även förstått att hets inte är ett smart drag när jag ligger under.

Jag har inte förstått förrän nu hur rolig Bailey McDonough är, hur kreativa Maja Bertilsson och Felicia Wendel är eller hur kräsen Nova Jonsson är. Det kom även fram att en annan var med i 10000-metersklubben, nämner dock inga namn för jag vet att jag skulle få tugga gräs på nästa träning i så fall.

Dessa olika sidor tror jag knappast att jag skulle få veta eller se under en fotbollsträning. Jag tror att det är enormt viktigt att lära känna varandra på andra sätt än då fotbollen står i centrum. Kanske inte ens tävling heller när det kommer till mig själv. Min uppfattning är att suget efter att åka ner till träningen blir större då.

Varje torsdagskväll fikar vi tillsammans efter träningen vilket är en bidragande faktor till att lagsammanhållningen var så bra förra året. Och detta är Cecilia Domeiers och Susanne Bertilssons förtjänst. De handlar, lagar, bakar och donar för att vi ska få en avkopplande stund med laget. Finns inga ord som kan beskriva hur evigt tacksamma vi är över ert jobb.

Självklart måste vi träna fotboll för att vi ska utvecklas individuellt och lagmässigt. Men jag tror att gruppsammanhållningen är a och o för att ett lag ska fungera optimalt. Vinner man är det inga problem om lagsammanhållningen inte är speciellt god, men så fort motgångarna kommer, desto viktigare är gruppsammanhållningen. Och vi är absolut en bra bit på vägen efter helgens bravader.

Så avslutar vi självklart med en lika som bär:

Sarah Sjöström?
Säven/Hols Viktor Johansson?

FAKTA MAJA HANSSON
Födelseår: 1994.
Familj: Pappa Börje, mamma Gunilla, syskonen Lisa, Sanna & Kalle, sambo Anton.
Bor: Ljurhalla.
Klubbar i karriären: Vårgårda IK, IK Frisco, Vara SK, Holmalunds IF.
Lokal favoritklubb: IK Frisco.
Nuvarande roll I den lokala fotbollen: Spelare i IK Frisco.

2 svar på ”God sammanhållning kan börja på ett läger”

Lämna en kommentar