ANNONS:
ANNONS:

”Man blir riktigt själaglad”

Samuel Thorell skriver i dag om sommaruppehåll och egenträning på lokal nivå och om Tottenham på Premier League-nivå.

När jag skriver det här har sommaruppehållet redan varit slut sedan två veckor tillbaka, men det är ändå just där jag startar den här gången…

Personligen har jag aldrig gillat uppehåll från fotbollen. Varken på sommaren eller på vintern, varken som spelare eller som tränare. Men men, det är ett nödvändigt ont antar jag. Givetvis förstår jag att man behöver ”ladda batterierna” och att många kan tycka att det är skönt med ett litet break där man inte behöver förhålla sig till några träningstider, där man kan känna sig lite friare och njuta av sin ledighet (vilken säkert har kombinerats med semester från arbetet ) osv…

Förstår är väl förresten fel ord – ”förståelse för” , menar jag väl egentligen.

Därför blev jag väldigt uppiggad när ett par av spelarna frågade om vi inte kunde köra några extrapass under sommaren, ”…du vet som vi gjorde i vintras?”. 6 pass fördelat på 3 veckor med totalt sett 21 spelare och träningsabstinensen slapp skjuta i höjden även det här uppehållet.

Att jobba i mindre grupp är dessutom något jag gillar mycket. Oftast har vi varit mellan 6-10 spelare på extrapassen, vilket gör att man har mer tid till varje enskild spelare om han till exempel vill prata om något särskilt. Dessutom upplever jag att övningarna blir mer intensiva och effektiva när träningen är upplagd för en mindre grupp och i största möjliga mån efter deras specifika behov. Sedan har det varit kul att inte bara det yngre gardet har varit med (som i vintras), utan också några av de mer rutinerade herrarna i laget. Inbillar mig att spelarna har uppskattat sommarträningarna lika mycket som jag.

Anyway…anledningen till varför jag nämner det här är att jag imponeras av engagemanget och drivet som finns hos flera av dem. Bara för att ta upp ett av många exempel – En dag var jag vid Gerdskenvallen för att öppna för en spelare som ville ”nöta lite” på sin vänster. Jag öppnade och kilade sedan hemåt. När jag tre timmar senare passerade Gerdskenvallen igen såg jag att han stod kvar. Vänstercross efter vänstercross. Sånt där alltså…man blir riktigt själaglad. Kunde inte annat än byta om och hoppa in lite i egenträningen.

Andra glädjeämnen under sommaren har varit hur två av våra långtidsskadade spelare har växlat upp i träning. Gustav Blomgren närmar sig full träning och deltog i stort sett på allt under veckan som gått. På tal om tidigare nämnda engagemang förresten… även då han inte kunde träna dök Gustav alltid upp på i stort sett varje träning och alla matcher under vintern och våren. Återigen, sånt värmer i hjärtat. Grymt engagemang för laget. Även Mohammed Salih har kunnat vara med mer och mer på träningarna och verkar vara fullt fokuserad på att komma tillbaka starkare än någonsin. Drivet han har i sig just nu gör mig fullständigt övertygad om att han kommer komma tillbaka bättre och starkare än någonsin. Långtidsskador är fruktansvärt mödosamt, men kan också stärka psyket otroligt mycket.

En annan nyhet från den gula delen av stan är att Simon Ödman har flyttats upp från J-truppen till A-laget. Ett spännande namn för framtiden och framför allt en ödmjuk kille med huvudet på rätt plats.

Från GBK till PL…

På fredag drar äntligen Premier League igång. I skrivande stund är mitt Spurs ensamma i ligan om att inte värva in en enda spelare, vilket har medfört den årliga transferfönster-paniken bland majoriteten av Spurs-supportrar. Efter att ha läst Pochettinos bok (kanske allt för) många gånger är jag dock inte förvånad. Bland annat säger han så här angående transfers i boken:

”I was able to explain to him (Daniel Levy, ordförande) in detail how the more defined your playing style is, the more difficult transfers become, because either a player gives you something specific that you’re lacking, or you’re better off not signing anyone.”

Och med facit i hand på Pochettinos tidigare värvningar så kan man inte annat än lita på att han har rätt.

Davinson Sanchez, Heung-Min Son, Toby Alderweireld, Victor Wanyama, Juan Foyth, Ben Davies, Dele Alli, Michel Vorm, Eric Dier, Kieran Trippier, Fernando Llorente.

Lägg där till värvningar under Pochettino som Levy (eller sportchef) gjort:

Serge Aurier, Vincent Janssen, Moussa Sissoko, Federico Fazio och Benjamin Stambouli.

De flesta av Pochettinos värvningar får bedömas som lyckade medan Levys känns mindre lyckade. I år sägs ”Poch” vilja ha Mateo Kovacic, Ryan Sessegnon och Matthijs De Ligt. Förutspår att han får Jack Grealish och Jay Rodriguez. Hoppas på att Poch får sina spelare, eller inga alls.

Gissar på att vi blir trea i ligan igen, hoppas på att få se mer av 17-årige mittfältstalangen Oliver Skipp. Nog om Spurs.

En annan argentinsk tränare som numera huserar i det engelska ligasystemet är Marcelo Bielsa. Hur lyckades Leeds signa upp honom? Bara en sådan sak som att han har influerat både Diego Simeone och Mauricio Pochettino till att bli tränare (dessutom båda med starka influenser från Bielsas filosofi) gör att han får betraktas som en levande legend. Att Pep Guardiola håller honom som världens bästa gör inte saken sämre heller. Kan nog bli en och annan Leeds match på tv under höstsäsongen (kanske att han ger sig på sitt berömda 3-3-3-1 system igen, det vill man inte missa).

Förövrigt…

…lämnar Markus Wiland GBK (för denna gång) efter matchen mot Götene på lördag. Tack för lånet Ängö BK (Wilands klubb i Kalmar), och lycka till med studierna Markus!

…närmar sig föräldraledigheten sitt slut vilket innebär fotboll mot fritidskidsen på Nolbyskolans grusplan (kan bli riktigt heta matcher).

…briljerade Adam Hägg på ett par av avslutstävlingarna under sommaren. Löjlig vass fot.

…dominerade Simon Preissler under ett annat sommarpass då han slängde in extra styrka för alla närvarande. En kropp som Preisslers får man inte gratis.

FAKTA SAMUEL THORELL
Födelseår: 1987.
Familj: Fru Daniella, två döttrar och två söner.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Örgryte IS, Gais, Jitex, BK Spark, Gerdskens BK.
Lokal favoritklubb: Gerdskens BK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Assisterande tränare Gerdskens BK.

2 svar på ””Man blir riktigt själaglad””

Lämna en kommentar