ANNONS:
ANNONS:

Om VM, AIF och Gothia Cup

Lasse Samuelsson skriver i dag om problemet med att svenska elitidrottare flyr landet för att nå maximala resultat och få bättre ekonomiska förutsättningar. Plus en del annat så klart. 

Snart är det dags för årets stora fest!! I alla fall för oss fotbollsintresserade då VM i fotboll drar igång i Ryssland. Sverige är med och går in i tävlingen 18:e juni kl 14.00 mot Sydkorea.Undrar hur effektiviteten är på våra arbetsplatser vid den tidpunkten?

Jag tror det kan gå bra för Sverige. Vi har ett lag som är väl sammansatt, vi kanske inte  har så många lysande stjärnor, men vi är svåra att göra mål på och det är alltid viktigt med en stark
defensiv. Lite konstig känsla får jag dock när jag tittar på vår trupp och noterar att vi inte har en enda allsvensk spelare i truppen. Har vi inga av den yppersta eliten på hemmaplan? Det är vi och Island som inte har några hemmaspelare med i truppen, våra danska grannar har fyra stycken.

Allsvenskan har tre spelare med i VM. De finns hos Island, Costa Rica och Iran. Trots att Allsvenskan är populärare än någonsin med höga publiksnitt och stort intresse kommer inte en enda spelare från Allsvenskan med i en 22-mannatrupp. Jag förstår att detta givetvis styrs av pengar, men är det inte knepigt att vi i Sverige som är bland världens 20 rikaste länder inte kan erbjuda våra bästa idrottare att vara kvar i landet?  Vi har cirka 130 spelare ute i världen och spelar, vilket är sex-sju Allsvenska trupper. På sikt kan det bli så att folk bara känner igen enstaka spelare i landslaget, vilket gör att våra bästa spelare blir anonyma om de inte spelar i något av de största lagen i världen.

I Sverige är vi fantastiska på breddidrott med våra föreningar och vårt folkrörelsetänk. När det kommer till den yttersta eliten räcker inte detta tänk till tyvärr, vilket gör att våra bästa svenska idrottare söker sig bort från Sverige. Har sett detta på nära håll, inte minst genom min dotter som fäktats på internationell toppnivå. Hon var i tiotalet år i världstoppen med VM- och EM-medaljer som toppresultat. Samtliga Emmas motståndare i toppskiktet var ekonomiskt oberoende vilken världsdel de än kom ifrån. Emma hade 6 000 i månaden från SOK i stipendium…

Tittar man med lokala ögon kan man notera att ”mitt” Alingsås IF fick sin första förlust i helgen. Trots massivt spelövertag och mängder med chanser blev det stryk mot en av toppkonkurrenterna
Kronäng med 1-2. Upp på hästen igen killar, helst redan på fredag då vi skall till Göta och spela. I övrigt kan man notera att det går bra för de flesta lokala lag just nu. Det är bara att hoppas att det fortsätter de sista omgångarna under våren så vi kan få lokala lag med chans på serieseger när det skall avgöras fram i höst!!

Just nu har vi fullt upp i Alingsås IF med vårt stora arrangemang i sommar, nämligen Gothia Cup. Lova att Ni tar Er till matcharenorna och följer de ungdomar som drabbar samman på anläggningarna  i kommunen, Ni kommer inte att ångra Er.

Ha en trevlig sommar!!

FAKTA LASSE SAMUELSSON
Födelseår: 1959.
Familj: Fru Christina, sonen John 8 år samt tre barn sedan tidigare. Emil 31, Emma 29 och Anton 27.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Frillesås FF, Åsa IF. Kungsbacka BI, IF Norvalla, Örgryte IS, Lerkils IF som spelare. Åsa IF, Grimetons IK, Frillesås FF, Östadkulle SK samt Alingsås IF som tränare. Det blev dryga 30 seniorår på planen som spelare eller tränare.
Lokal favoritklubb: Alingsås IF samt Östadkulle SK men jag har trivts i alla klubbar jag varit i.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sköter seniorerna i Alingsås IF.

Lämna en kommentar