ANNONS:
ANNONS:

”Pushar sig själv lite för långt”

Elin Svantesson skriver i dag om vikten av återhämtning och att lyssna på kroppen för att inte skada sig.

Då är äntligen april här trots att månaden började med snökaos. Jag hoppas att ni inte hade hunnit byta till sommardäck och att ni inte råkade ut för något tråkigt till följd av vädret. Nu hoppas vi att snön håller sig borta ett bra tag och hoppas våren kommer på riktigt så vi kan stiga ut på våra efterlängtade gräsplaner!

Jag har tagit nästa steg i min rehabilitering för min korsbandsskada och har fått klartecken att börja träna lite lätt. Det känns underbart att få springa runt och larva sig lite med en fotboll igen. Under mitt år som skadad har jag ju då grubblat rätt mycket över vad jag hade kunnat göra annorlunda som hade kunnat förhindra att det hände, och det finns en del skadeförebyggande åtgärder man faktiskt kan arbeta med som jag gärna vill repetera lite med er i dagens inlägg.

Förhoppningsvis kan det kanske göra stor nytta för någon. Jag läser till läkare och genom utbildningen har jag fått lyssna på föreläsningar om idrottsmedicin bland annat av en professor i ortopedi som forskar mycket inom idrottsmedicin vid namn Kristian Samuelsson. När han föreläste berättade han att den största anledningen till att idrottare skadar sig beror på överansträngning. Man pushar sig själv lite för långt helt enkelt. Som fotbollspelare har vi ju hört ett tusentals gånger att man ska lyssna på kroppen och gå av om man börjar får ont, stå över ett moment som inte känns bra och så vidare. Trots det fungerar många (inte alla!) av oss så att vi ignorerar dessa små signaler från kroppen. Det handlar mycket om att det är jättesvårt att ändra sina träningsvanor, både för de som vill träna mer men också såklart för de som behöver träna mindre/vila på grund av känningar/stå över övningar och träningsmoment som inte kroppen riktigt klarar. Vi är rätt envisa när det kommer till vår träning och vissa har ganska höga krav på sig antingen från sig själva eller andra. För att inte nämna att det är en lagsport och att man många gånger kämpar vidare för varandra i laget trots känningar.

När jag skadade mig hade jag precis bytt klubb och började träna i ett lag som låg på en högre nivå än det jag var van vid. Förutom att det var fler och längre träningar, var det ett helt annat tempo under träningarna och en stor omställning för min kropp. Dessutom ville jag göra ett gott intryck på mina nya lagkamrater och tränare och visa att jag kunde klara samma tempo som alla andra, det vill säga höga krav på mig själv och min prestation. Matchen jag skadade mig var min tredje match samma vecka, och jag hade spelat dagen innan. Dessutom träningar på det och fullt upp runt omkring fotbollen. Detta kanske många klarar utan problem men för mig blev det nog lite för intensivt vilket jag förstod lite för sent.

Man får dock inte glömma att grunden egentligen ligger i återhämtningen snarare än träningen i sig. Om man optimerar sin återhämtning klarar kroppen mer helt enkelt. Det handlar om att äta bra, få i sig vätska, verkligen vila när man vilar och prioritera sömn. Hur medveten man än är om detta blir det lätt att man slarvar, det gjorde i alla fall jag själv. Jag åt inte ordentligt inför träning, slarvade med sömn till viss del och den tiden jag inte tränade fotboll höll jag igång för fullt med annat.

Jaja nog om mitt slarveri. Det kanske är dumt att grubbla över vad man kunde gjort annorlunda, och det är omöjligt att säga att jag inte hade skadat mig om jag skött ovanstående bättre. Trots det är det något jag känner att jag verkligen vill bli noggrann med framöver för att förebygga nya skador. Många av er aktiva spelare kanske redan tänker mycket på det jag har nämnt och sköter er exemplariskt, guldtjärna till er! Men det känns i alla fall viktigt att lyfta ämnet ännu en gång och påminna er om att ta hand om er själva lite extra nu när seriestarten närmar sig.

/ Elin

ELIN SVANTESSON
Födelseår:
 1999.
Familj: Sambo Tim och hunden Melvin. Mamma Linda, pappa Fredrik och syskonen Albin, Emma och Alva.
Bor: I Vårgårda.
Klubbar i karriären: Östadkulle SK och IK Frisco.
Lokal favoritklubb: IK Frisco.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i IK Frisco.

Lämna en kommentar