ANNONS:
ANNONS:

SPEKULATIONSKRÖNIKA – DEL 1

Det är tredje året i rad vi önskar Gott Nytt År med en lättsam spekulationskrönika. Även den här gången är krönikan uppdelad i tre delar, och vi inleder med fokus på damlagens 2017.

Holmalund slutade nia i Elitettan i höstas. En godkänd placering, men sättet säsongen genomfördes förtjänar bättre omdöme än så. Kontraktet var säkrat tidigt och dessutom blåste det stundtals mycket kring laget, vilket sällan är en fördel för ett bra slutresultat.

Nu väntar det tuffa andra året. Nyhetens behag är borta, och nu är det istället vardag med långa bortaresor och oändligt många timmar i buss. Det ställer krav. Högra krav. Både fysiskt och mentalt. Holmlund som klubb spänner bågen och siktar mot allsvenskan, men faktum är att truppen i skrivande stund är sämre än den som lirat 2016. Men å andra sidan är det månader kvar innan allvaret börjar och i år var det ett liknande läge när det dröjde med flera viktiga påskrifter.

Men ska jag tippa någonting nu får det bli så pass tråkigt som att Holmalund får kriga runt nedre strecken. Julin, Berling och Williams lämnar stora tomrum att fylla och än så länge är det inte gjort.

I division 2 hittar vi Frisco och HIF Akademi. Två lag som jag tror kommer hålla till på övre halvan. Frisco vann ju serien i år och samma bedrift den här gången betyder uppflyttning. Det ska dock sägas att serien är tuffare i år med tolv lag och fler matcher. Men det är ändå en utveckling åt helt rätt håll.

Sollebrunn klarade kontraktet med ett nödrop i höstas och nu gör de gemensam sak med Stora Mellby i division 3. På den nivån håller även Hemsjö till efter deras kvaljubel. Jag tror det blir till att kriga på under halvan för båda de här gängen, och förnyat kontrakt bör vara en rimlig målsättning.

I fyran lirar Hudene, Södra Härene Alingsås KIK och Östadkulle. Här spelas det fotboll för glädje och utveckling i första hand och resultat i andra hand. Men KIK gjorde ett bra 2016 och har nog möjlighet att slå sig in i toppen är nästa säsong. I de övriga lagen har det hänt ganska lite i spelartrupperna. Hudene har tappat ett par tjejer till Vedum vilket talar emot en ny fajt i toppen av tabellen.

Spekulationer i punktform…

Moa Edrud får fullt förtroende av nye tränare Christer Stolt och står samtliga 26 matcher i Elitettan. Det ger talangen ett kontrakt med Kopparberg/Göteborg efter säsongen.

Frisco får återigen en trög start på serien med endast en seger på de tre första matcherna.

Hemsjö överraskar alla när de vinner premiären i trean hemma på Byvallen. Lisa Molin gör tre mål i 4-1-segern.

HIF Akademi fortsätter att leverera även i division 2 och smyger med strax bakom täten. Hemma i derbyt mot Frisco avgör Madeleine Mårtensson med sina två mål.

Hudene tar revansch på Södra Härene när de vinner årets båda derbymatcher.

Beatrice Persson fortsätter att utvecklas och gör sju mål på våren. Hon provtränar med Linköping på sommaren, men stannar i HIF.

Maja Hansson kommer tillbaka från en skada i mitten an maj och får fart på Frisco. Laget tar full pott fram till uppehållet och ligger trea inför hösten.

– Första dammatchen på Brynet på väldigt många år slutar 2-2. Johanna Ekelund kvitterar i slutet för hemmalaget.

Linnea Axede gör succé när hon återvänder till Alingsås KIK och leder det unga gardet till en andraplats i division 4.

– Lika bra går det inte på Lenavallen. Östadkulle får ett tufft år med endast fem inspelade poäng.

– Både Hudene och Härene avslutar säsongen med två raka förluster och slutar femma respektive sexa.

Holmalund får en trög start på hösten med tre raka nederlag. Sista månaden blir en fajt för överlevnad.

Lisa Andersson skjuter Hemsjö kvar i trean med sitt 2-1 mål i sista matchen. Efter säsongen återvänder Andersson sedan till SAIK/SMSK.

Frisco kryssar i sista matchen och slutar tvåa i serien. Kvalförbannelsen ligger kvar över laget och det blir ännu ett dystert höstslut.

HIF Akademi fortsätter plocka poäng och blir till slut femma. Då kommer målsättning om att vinna tvåan år 2018.

Sofia Andersson och Amalia Arvidsson blir stora rödvita hjältar i sista omgången. Hemma mot Kungsbacka blir det seger med 2-1 och kontraktet är säkrat.

Bea Persson till Linköping och Moa Edrud till Göteborg offentliggörs en vecka senare. Men Christer Stolt fortsätter som tränare och fortsätter jakten på en mer framskjuten placering i Elitettan.

– En epok går i graven när Katti Ölvebo efter Friscos kvalförlust meddelar att hon lägger skorna på hyllan.

Anneli Carli stannar på 21 mål i division 2 och blir tvåa i seriens skytteliga.

Lämna en kommentar