ANNONS:
ANNONS:

Stefan klar med tuffaste tränarutbildningen

I två år har UEFA Pro Diploma varit en del av Stefan Strinds liv. Men nu, efter en avslutande helg i Stockholm, har Herrljungakillen examensbeviset i sin hand.
– Jag är oerhörd glad och stolt över att ha genomfört den här utbildningen, säger Stefan.

Strind_diplom

Det är ett antal stora namn som Stefan Strind umgåtts med de senaste två åren. Bland kurskamraterna hittas bland annat Jörgen Pettersson, Stefan Schwartz, Magnus Powell och Nebojsa Novakovic, och alla de har nu papper på att det får vara tränare i Superettan och allsvenskan.

– Det var väl jag och någon kille till som inte hade spelat på yppersta elitnivå. Det kan ligga mig lite i fatet att jag saknar den erfarenheten, men jag hoppas att jag någon gång ska få skaffa mig den, säger Stefan.

Utbildningen har innehållit allt ifrån säsongsplanering och träningslära till ledarskap och spelarutveckling. Den gångna helgen avslutades allting med några intensiva dagar i Stockholm.

– Det var väldigt mycket diskussioner om vårat arbete, men även en del prov. Vi har väl knutit ihop allting nu, och det känns jättebra.

Hur mycket har det gett dig som tränare?

– Oerhört mycket. Särskilt ledarskapsbiten där jag verkligen fick reda på vem jag är som ledare. Träningsläran har jag nytta av både inom fotbollen och i mitt yrke som idrottslärare så den var också nyttig. Alla bitar har varit givande på sitt sätt.

Stefan har de senaste åren huserat i division 1. Först som huvudansvarig i IK Gauthiod och sedan som assisterande tränare i Skövde AIK i två säsonger. Att klämma in en utbildning på det har krävt en hel del planering.

– Klart det har varit tufft att få ihop allting, med mitt civila jobb och min familj med två små barn. Men samtidigt har det varit väldigt kul också, och vi i gruppen har sagt att vi ska försöka hålla kontakten med jämna mellanrum.

Kontraktet med Skövde AIK löpte ut i höstas och ännu har Stefan inget tränaruppdrag klart inför nästa år. Lerums IS i division 3 var intresserat av hans tjänster, men Stefan valde att tacka nej.

– Min ambitionsnivå just nu är lite högre än trean. Men samtidigt vet jag att det finns väldigt många tränare med ambitioner. Jag ska ha lite is i magen den här vintern så får vi se om det dyker upp något. Blir det ingen förening för min del ligger jag inte sömnlös för det. Då kan jag vara med familjen och ladda batterierna inför 2016 istället. Och dessutom kan det hända saker mitt i säsong också, det har jag fått erfara, säger han med ett skratt.

Utbildningen är ett måste för tränare i landets två högsta divisioner på herrsidan. Men Stefan berättar att licensen måste förnyas med jämna mellanrum.

– Det är ganska nytt, men nu måste man uppdatera sig var tredje år. Det är ganska många timmar som ska göras där, men det tycker jag bara är bra. Då måste man hänga med och fortsätta utvecklas för att få behålla licensen, säger Stefan, som är medveten om att vägen mot eliten kan bli lång.

– Så klart jättetufft att komma dit som tränare utan att ha spelat på elitnivå. Men nu har jag i alla fall kompetensen för det och jag hoppas att jag någon gång i framtiden kan få in en fot i en storklubb, via en U-trupp eller liknande. Jag är i alla fall väldigt tacksam och smickrad för att jag fick gå den här utbildningen, det är många som söker men ganska få som kommer in.

 

1 svar på ”Stefan klar med tuffaste tränarutbildningen”

Lämna en kommentar