ANNONS:
ANNONS:

The final countdown

Gabor Hacker knyter i dag ihop säcken med sin sista text här på sajten. Den här gången blandar han högt och lågt med både långa och korta reflektioner.

Rubriken låter väldigt dramatisk, men samtidigt väldigt passande för stunden. Jag som nestor i gästskribentslaguppställningen har förmånen att få avsluta detta årets onsdagskrönika. Jag vill passa på att tacka och hylla mina unga medskribenter till kloka, välskrivna och intressanta ämnen. Det har varit en bra variation på texterna.

Idag kommer jag bjuda på en salig blandning av tankar, summeringar eller reflektioner över olika ämnen. Det gäller både i stort och smått. Under ett år händer det otroligt mycket i vår omvärld och idrotten är en viktig maktfaktor i samhället. Både ur ett folkhälsoperspektiv men också som opinionsbildare.

………………..

Tjejer och kvinnor börjar organisera sig allt starkare i olika samhällsfrågor. Jämställdhet inom idrotten är en stor utmaning för oss alla. Vi vet att det skiljer mycket på de ekonomiska förutsättningarna inom olika idrotter. Kvinnor måste få samma möjligheter som män att utöva sin idrott. Fler kvinnor måste in på ledande positioner. I ett tufft samhällsklimat står oftast kvinnor för mjukvaran. Personligen välkomnar jag den ”kvinnliga revolutionen” inom alla samhällsområden.

………………..

Den största förändringen inom lokalfotbollen är det spruckna och brokiga äktenskapet mellan Holmalunds IF herr och dam. Nästa år ser en nybildad damklubb dagens ljus, nämligen Alingsås FC. Tyvärr har laget hamnat i en prekär och mycket onödig situation inför slutomgången. Nu på söndag är det ”To be or not to be” i Elitettan. Lokalområdet behöver ett elitdamlag! Separationen från Holmalunds IF är genomförd och nu måste Alingsås FC växa organiskt och skapa en ny identitet som hela föreningen och orten kan vara stolt över. Lycka till AFC!!

………………..

Ungdomsfotboll är alltid omdiskuterad. Det som varit en het och infekterad diskussion är att man tagit bort poängräkning i en del idrotter. Forskning visar att barn och ungdomar mår bättre och håller på längre om man inte ”tävlingshetsar” i allt för tidig ålder. Glädje och individuell utveckling är viktigare än att vinna en match. Våra stora lagidrotter har haft forskarnas fokus på sig. För att inte bli missförstådd ställer jag mig helt bakom forskarnas resultat, även om det som ledare eller spelare ”kittlar” att vinna, räkna tabeller eller målskyttar.

Hur ser det ut och hur långt har man kommit inom andra idrotter? Vad är det för skillnad på att vinna en tennismatch, orienteringstävling, brottningsmatch, simtävling, löpning eller MBT och räkna tider och placeringar än i en fotbollsmatch? Hur gör man i lagtävlingar inom budkavleorientering, lagkappsimning och stafetter när det gäller ”toppning” av laget? Tar man ut det ”bästa” laget med de mest utvecklade eller blandar man så att den som är lite senare utvecklad platsar oavsett om man simmar, springer, orienterar eller cyklar sämre än de som är bättre? Låter man den ”sämsta” löpa i stafett/budkavleorinteringen, simma i lagkapp, eller spela dubbel för att inte vinna? Går det att jämföra idrotter på samma sätt?

………………..

Jag har tidigare skrivit om idrotten som en stark opinionsbildare. Jag hoppas att alla våra lokala lag har diskuterat igenom vilka värderingar föreningen står för. Det är alltid enkelt att vara frikostig med värderingar, men när det blir skarpt läge gäller det att stå upp för dom. Vem är det man står upp för? Det är det demokratiska samhällets värderingar där den enskilda medlemmen känner att han/hon har föreningens stöd bakom sig. Låt vår gemensamma starka fotbollsröst stå upp för allt det goda som idrotten står för.

………………..

Lite små reflektioner:

I vilken division spelar Alingsås FC 2018?

Vårgårda IK spelar division 2 även 2018. Spännande med nya tränare och spelare i laget. För min egen del är det ”The final countdown”!

Grattis Gerdskens BK till en fantastisk debutsäsong.

Grattis Holmalunds IF till nytt kontrakt i division 3.

En sensationell degradering till division 4 av Alingsås IF. Vad hände?

Vårgårda IK/FK topp 5. Mycket starkt!

När kommer Herrljunga SK tillbaka till division 4?

Säven/Hol blir farliga 2018…

Annelunds IF vinner sexan!

Välkomna tillbaka till femman Östadkulle.

När får vi uppleva toppfotboll i Alingsås? Vad behövs?

Lokalfotboll/0322 är ovärderlig för alla klubbar i vårt område. Jonas Mökander gör ett jättejobb! Vi är alla glada att du orkar hålla på även 2018!

Tack för i år!
Gabor Hacker

FAKTA GABOR HACKER
Födelseår: 1954.
Familj: Fru Lena och fyra barn Andrea, Martina, Benjamin och Alice.
Bor: Vårgårda.
Klubbar i karriären: Borås GIF, Norrby IF, Byttorps IF, Vårgårda IK, Fåglums IF.
Lokal favoritklubb: Norrby IF och Vårgårda IK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sportchef i VIK. 

Lämna en kommentar