ANNONS:
ANNONS:

Två matcher i fokus

Jag har sett två matcher live på senare tid. I dagens bredsida kommer jag huvudsakligen att fokusera på dem.

Bredsidan

Holmalund spelade 1-1 hemma mot IFK Tidaholm. 0-0 i paus var ett drömresultat för gästerna, medan HIF ska vara nöjt med en pinne så som den andra akten såg ut.

Hur kan en match ha två så helt skilda ansikten? Det finns givetvis både olika och flera svar på den frågan. Ett, som stämmer in på torsdagens match, är att båda lagen saknade flera av de normalt sett tongivande spelarna. Med nya uppställningar, kanske fler yngre spelare än vanligt, och spelare på något ovana positioner kan det vara svårt att hitta en jämnhet och trygghet i 90 minuter.

Något annat som kan förändra en matchbild är givetvis lagens och tränarens förmåga att just lyckas med det. På den punkten tror jag att Tidaholms Michael Swärd hade en lyckosam kvart i halvtid på Brogårdvallen. I en första halvlek där Holmalund hittade ytor framför allt framför – men även bakom – gästernas backlinje, lyckades Swärd få bättre ordning på försvarsspelet efter paus. Positionerna flyttades fram i banan, och vid flera tillfällen ledde det till bollerövring högt upp i planen innan HIF ens lyckats få firma Stenseke/Hasan i spel. Den duon var ständig farlig första 45, men hade en ganska anonym andra halvlek.

Samtidigt gjorde Holmalund, som Teddy Lucic också sa i det här referatet, det ofta lite väl enkelt för Tidaholm. Felaktiga och sävliga beslut i uppnyggnadsfasen, plus ett och annat tekniskt misstag, gjorde att Tidaholm fick oerhört bra betalt för den taktiska omdisponeringen.

Eftersom båda lagen kände sig som förlorare efter matchen var väl publiken den stora vinnaren. Den fick se en sevärd och svängig match som kunde ha slutat hur som helst. Dennis Bergströms rungande ramträff kunde avgjort det hela, men samtidigt borde Dejvid Hasan nätat minst en gång före paus. En halvlek var – en poäng var. Det finns ändå en tydlig logik i det.

……………………………..

Helgens andra match jag bevittnade var fredagens grannderby i fyran. Det derby som Alingsås IF kunde vunnit med 9-1, borde ha vunnit med 5-1 men som Annelund med maximalt flyt kunde tagit poäng i. Att redogöra för alla situationer som kunde renderat i nätrassel för hemmalaget får inte plats på internet, så just AIF:s förmåga att skapa heta målchanser av hyfsade möjligheter kan man nog sätta ett litet frågetecken för. Att komma rätt på inlägg eller inspel i boxen och utnyttja en fyra-mot-trea med rättvänd mittfältare med boll handlar inte bara om dagsform och att ha flytet, utan minst lika mycket om kvalité nog att helt enkelt ta rätt löpning i rätt tid för att kunna få bollen. I sådana situationer var kanske Tobias Olausson den som gjorde mest rätt fördelat på antal spelminuter, och mycket riktigt var det också han som ”kom rätt” på Fredrik Wilands eminenta passning som föranledde 3-1-målet. I övrigt fanns det mer att önska av Alingsås IF på just den punkten, även om det var mycket annat som var väldigt bra under matchen.

Ur Annelunds synvinkel är det så klart lätt att fastna på de två kanonlägen som fanns vid ställningen 1-1. Gabriel Holméns sorgliga nedtagning och James Clarks räddning på Alex Forsberg friläge hindrade gästerna från att ta ledningen, och frågan är hur Alingsås hade reagerat om det blivit 1-2. Efter matchen menade Per Krantz att han inte hann bli orolig vid 1-1, men nog måste väl pulsen ha gått upp i alla fall lite vid de två ovan nämnda situationerna?

Men självklart var hemmasegern helt rättvis. Faktum är att allt annat än tre grönvita (Annelund var ju gult) poäng i det närmaste hade varit att jämföra med rånet på Arlanda.

……………………………..

Vårgårda IK tog en övertygande seger mot Lunden Överås. ”Turbo” gjorde två mål vilket var lika många röda kort som gästerna åkte på. Tre viktiga poäng, som visade i vilken halva av tabellen VIK vill hålla till.

……………………………..

På tal om Vårgårda. Lars-Petter Björk skriver ofta personliga och underhållande texter om både VIK och VIK FK på klubbens hemsida. Alltid med en rejäl glimt i ögat.

……………………………..

Tog ut fem matcher i Helgens Hetaste, och lyckades pricka in rätt tecken i samtliga. Det tar sig, som pyromanen hade sagt.

……………………………..

Sprang på Marcus Glännbro på Alströmervallen. Problem med en tå och utlandsresa har hållit honom borta ett tag. Än lär det dröja innan han är tillbaka i spel, och frågan som väcktes i mitt huvud var om nummer 7 har nätat för sista gången?

……………………………..

Patrik Elmander har debuterat i Säven/Hol. Bara en sån sak.

……………………………..

I Alingsås IF:s startelva i fredags spelade Jonny Larsson, Marcus Johansson och David Johansson på det centrala mittfältet. Gemensamt för dem? Alla har Stora Mellby SK som moderklubb.

……………………………..

Att Tobias Bayard har gjort fyra mål hittills är ingen slump. Trots lite boll var han den som hotade Alingsås mest i derbyt, och var nog matchens bästa forward.

……………………………..

Södra Härene hade en bra helg. Både damerna och herrarna tog årets första seger, så nu lyser solen på Granhagen igen.

……………………………..

Mitt SMSK mötte Vedum borta i går kväll. Att spela match söndag 18.00 måste väl ändå vara den tråkigaste tiden? Förstår att matcherna måste fördelas på dagarna för att domarna ska räcka till, och jag förstår att det ur publiksynpunkt kanske är en bra tid. Men jag förstår inte hur ett lag år efter år frivilligt kan lägga alla sina hemmamatcher söndag kväll.

……………………………..

Molly Östlind gjorde fantastiska nio mål när HIF Akademi mosade Hajom/Björketorp. Det får ju Christoffer Frisks (SAIK) hattrick och Johanna Karlins (Hudene) fyra fullträffar att framstå som mediokert.

……………………………..

I torsdags var jag ute och käkade med alla sidans gästskribenter. En trevlig kväll med många skratt och mycket fotbollssnack. På onsdag är det förresten Lasse Olovssons tur att skriva igen.

……………………………..

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

4 svar på ”Två matcher i fokus”

 1. Vet inte om Vedum är ett av de lagen du syftar på som lägger ”alla” sin hemmamatcher på söndagar.
  Om det är så, kan du ju kolla först på vilka dagar våra matcher ligger på. (2 matcher på söndagar av 11 möjliga)

  Svara
  • Om Vedum bara spelar två söndagsmatcher var det inte dem jag syftade på. Däremot kom jag att tänka på känslan att spela match en söndag när vi mötte just Vedum just en söndag.

   // Jonas

   Svara

Lämna en kommentar