ANNONS:
ANNONS:

”Vår sport kräver specifik träning”

Tommy Johansson är veckans gästskribent. I dag skriver han om sin övertygelse om att det krävs rätt träning i rätt ålder för att driva svensk fotboll framåt.

Idag kommer jag sparka in dörren och ställa mig i mitten av rummet och förklara vad som gör skillnad i en fotbollsutbildning. Jag vill samtidigt ta död på vissa idéer som planterats in hos många ledare och tränare. Det kan naturligtvis behövas vissa förklaringar i texten för att förstå en helhet, men jag tänker inte förklara allt, för det finns varken utrymme eller tid att summera 25 års arbete som tränare på heltid inom fotbollen och det utfallet som jag kommit fram till, och tro mig, det här är inte raketforskning.

Det är många människor som har en åsikt om fotboll och det är trevligt såklart, men det är inte alltid som man har en insikt i den samma. Teknik, taktik, spelförståelse och fysik måste samverka under en träning för att spelaren överhuvudtaget rent tidsmässigt ska hinna bli en hyfsat färdig-utbildad fotbollspelare innan karriären ens är över. För tränar man dessa områden endast var för sig, så hinner du bli för gammal, åtminstone så kommer aldrig det där proffskontraktet som du drömt om att läggas fram på bordet där du sitter.

Min fru är lågstadielärare i Göteborg sedan flera år och arbetar just nu med en årskurs 2. Barnen är alltså 8 år och mycket formbara och fulla av spralligheter. 

Barnen har matematik måndag till torsdag (alltså varje dag) och på fredag har de teknik-fredag där man arbetar med att bygga ihop saker och ting och använder matematiken rent fysiskt/praktiskt och skapar på så vis förståelse för när det är användbart. De klipper och klistrar, mäter, målar, snickrar med mera i klassrummet. 

På frågan om min frus skola är en elitskola för andraklassare så undrade hon om jag överhuvudtaget var riktigt klok, för det är ju inte denna kommunala skola såklart. Men att som elev få möjlighet att på ett tryggt och glädjefyllt sätt få lära sig addition, subtraktion, multiplikation och division det tar tid, precis som i fotbollen med alla dess teknik, taktik, fysiologiska förutsättningar (vi arbetar intermittent) för att inte glömma bort att göra rätt saker vi rätt tillfälle, alltså spelförståelsen.

Vad vill jag då säga med detta?

Jo, att ge barnen möjlighet att träna teknik i er klubb då teknikfönstret är som mest öppet, åren mellan 7-13 år och gör detta minst fyra gånger i veckan med minst 500 tillslag på bollen per person och träning. Summa summarum 2000 touch på bollen på en vecka.

I södra Europa träna en vanlig gräsrotsförening fyra gånger i veckan och har naturligtvis massvis med tillslag på bollen vid varje träningspass och det är ingen tillfällighet att man passar bollen med högre precision och med högtre hastighet än oss svenskar i vuxen ålder, för vi håller på med en massa andra saker på träningen eller gör det för lite helt enkelt.

Jag vill ställa en en fråga till dig som läser detta då vi i 10-15 år fått höra att just hålla på med många olika sporter utvecklar svensk fotboll!? Så vilken annan sport hjälper våra unga spelare att få en bättre bredsidespassning exempelvis? Handboll, ishockey, simning, konståkning, basket, pingis, tennis, gymnastik, karate, boxning, padel, pilkastning, innebandy, curling?

Jag kan göra listan väldigt lång, men tyvärr så är det ingen sport förutom futsal som kan förstärka bredsidespassningen för alla andra sporter är Öga-Hand-sporter, men vår sport är en Öga-Fot-sport.

Om du fortfarande tänker att ”ja, men den här sporten” eller ”just den här sporten” hjälper fotbollspelaren att få en bättre bredsidespassning, så är min fråga: HUR MÅNGA GÅNGER I VECKAN TRÄNAR DE SJÄLVA BREDSIDESSPASSNINGEN INOM DEN ANDRA SPECIFIKA SPORTEN?

Svaret är noll såklart. Vår sport kräver specifik träning, fotbollsspecifik träning!

Här måste vi nu vakna upp och förstå att om vi verkligen vill våra barns allra bästa inom fotboll, så erbjud mycket träning med en fotboll, punkt slut.

Vi tränar oerhört mycket från 16-19 år, elitklubbarna har 5-6 pass i veckan (även Gerdskens BK) och många går därtill på fotbollsgymnasiet och tränar ytterligare 2-3 pass i veckan under skoltid. Det är massor med fotboll och livspusslet är svårt att lägga. Men hur kommer det sig då att elitklubbar i södra Europa endast tränar i snitt fem pass i veckan i dessa åldrar? 

Jo teknik-fönstret har man passerat och nu lägger man taktik o fysik-pusslet, för teknikerna sitter redan bra hos spelaren. Nu utvecklar man hjärnan (taktiskt) och motorn rent fysiskt i kroppen för att just kunna arbeta intermittent så som fotbollen kräver. 

En fråga ytterligare: Hur kommer det sig att i mellersta och södra Europa löper spelarna fler högintensiva löpningar per match än i exempelvis Allsvenskan? Även i norska ligan gör man detta!!

Om vi ska vinna eller åtminstone slåss om de ädlare medaljerna på landslagsnivå och vi som klubb vill vara med att bidra till detta, så krävs det att vi tränar fotboll. 

Att vi just tränar mycket fotboll vid rätt tillfällen och redan som små (7-8 år) är viktigt och att vi gör detta på ett lekfullt och effektivt sätt, (kom ihåg att det är roligt att utvecklas) och det är klubben och tränarens roll att bidra med denna utveckling.

Nog om detta, nu kör vi!!

FAKTA TOMMY JOHANSSON
Födelseår: 
1963.
Familj: Fru, två vuxna barn och hunden Diesel.
Bor: Hisingen Göteborg.
Klubbar i karriären som tränare och/eller spelare: Gais, BK Häcken, Gunnilse IS, Sävedalens IF, Gerdskens BK, Stenkullen GoIK, Holmalunds IF, Lärje Angered IF, Hanhals IF, Älvsborgs FF, TikiTaka FC International (Nigeria), plus ytterligare en handfull klubbar.
Lokal favoritklubb: Hundra procent Gerdskens BK. Men gläds samtidigt med lokala lags framgångar, dock med några ögonblicks undantag.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Tränare i Gerdskens BK.

2 svar på ””Vår sport kräver specifik träning””

  1. Bra Tommy, men dagens förutsättningar med slopad fysisk aktivitet i skolorna ges inte de bästa förutsättningarna. Men du …. glömde du Portugal ??
    Åke

    Svara

Lämna en kommentar