ANNONS:
ANNONS:

Vi summerar gångna veckan

Mest fokus på AIF:s kvalmatch, men även lite annat i veckans Bredsida.

Jag var på plats för att se Alingsås IF spela kval mot landets högsta serie i lördags. Brommapojkarna stod för motståndet och efter en ganska jämn tillställning måste jag ändå tillstå att det finns en rimlig möjlighet att AIF lyckas slå ut stockholmarna över två matcher.

Inför lördagens match såg jag BP som favorit i dubbelmötet. Det gör jag fortfarande, men procentsatsen har jämnats ut något i min bok efter att AIF visat att de båda kan stå emot BP:s tyngd och faktiskt hota framåt och skapa målchanser – även om de gröna lägena nog bör bli fler på Grimsta än vad de var på G-vallen.

För att vinna jämna matcher måste man ta tillvara på de lägen man skapar, det är en sliten klyscha. I summeringen av första kvalmatchen går det dock att att ta avstamp i den för att hitta ett par nycklar till hur AIF ska såra BP mer i returmötet. Det uppenbara och det som alla förstår är att om AIF utnyttjat den glödheta dubbelchansen i första halvlek kunde det räckt till seger, men det finns också en mer analyserad dimension i att utnyttja de lägen som uppstår.

Det jag menar är att AIF måste våga gå till attack när tillfälle ges. I lördags tyckte jag att det ibland värderas fel vid bollerövringar eller vunna dueller högt upp i plan. Visst, ett eget bollinnehav behövs också, men vinner man bollen på offensiv planhalva och motståndet är oorganiserat måste första tanken vara att titta framåt. Sätt fart med bollen, låt medspelarna löpa i djupet de få gånger BP:s backlinje glesats isär och se vad det kan leda till. Sådana aktioner skulle också få till följd att AIF:s främsta offensiva vapen – Alma Öberg – inte alltid behöver sätta fart med boll mot en backlinje utan istället kan löpa sig fri och få en passning på en yta längre fram i banan. Och det vore fina situationer sett med grönvita ögon.

Att välja det säkra alternativet och vända hemåt och behålla bollen inom laget kan ha med självförtroende att göra. Det har inte ramlat in mål från AIF:s anfallare på senare tid och i vissa situationer i lördags såg det inte alltid ut som att övertygelsen fanns runt gästernas straffområde. Nu måste alla våga att vinna en avgörande närkamp, göra en avgörande dragning, skjuta ett avgörande skott och göra ett avgörande mål.

För med samma defensiva organisation och med samma uppoffrande försvarsspel i egen box är Alingsås IF bara en lyckad offensiv aktion från en allsvensk plats. Vem som blir hjälte och avgör spelar ingen roll, men alla grönvita måste se det som en grym möjlighet att bli den där hjälten.

Min uppmaning är helt enkelt; tro på det och gå för det. Då kan det fanimej gå vägen!

……………

Tove Lorén fick lira högerback med både Alexandra Roholt (skadad) och Ebba Ranieli (avstängd) borta i backlinjen. Det gjorde hon som förväntat mycket bra, men frågan är om Lorén inte hade gjort ännu större nytta på mittfältet. Visst, Rebecca Cameras och Johanna Barth gjorde ingen dålig match, men med Loréns energi, vilja och löpstyrka hade mittfältet fått ytterligare en dimension. Återstår att se hur Joakim Carlsson formerar laget i returen – och det påverkas rimligen av om AIF får gehör för sin överklagan på Ranielis tre matcher långa avstängning. Sänks den till två är hon spelklar inför avgörandet.

……………

Har Herrljungs SK månne något på gång inför 2024? I veckans presenterade både Alexander Forsberg och Daniel Olafsson som nya spelare, och även om de mig veterligen kommer från ett uppehåll på några år är det ändå två fina förstärkningar i division 5. Om de är friska och spelar regelbundet så klart.

……………

På tal om övergångar så öppnade vi förra veckan upp årets silly season-sida. Hojta om något blivit fel eller saknas i din förening.

……………

Seriespelet i futsal är i full gång sedan några veckor tillbaka. I herrarnas division 2 besegrade Alingsås Futsal Club i helgen Borås AIK U med 8-4 och alingsåsarna står därmed på två segrar och två förluster och parkerar i mitten av tabellen.

Vårt andra herrlag i seriespel är Södra Härene. I division 3 har det blivit tre inledande förluster, nu senast hemma mot Sparsör som vann med 7-2 i Vårgårda sporthall.

På damsidan lirar Södra Härene i division 1 och har där endast avverkat en match. Då blev det seger borta mot Bergdalen med hela 15-1. Nästa fajt nu till helgen borta mot Vedum.

På tal om futsal så gick Herrljunga SK i helgen vidare till slutspel i DM efter en andraplats i sin grupp. Tre segrar samt en förlust mot gruppvinnaren Trollhättans FK blev HSK:s fina facit.

……………

Gerdsken har värvat Edvin Hallman Stuve från mitt SMSK. Edvin är efter en fin säsong i sexan mogen att testa vingarna utanför Brynet och han fanns med i GBK:s lag i helgen när det blev förlust med 2-1 i en träningsmatch mot Hestrafors. Där noterade jag även att spelare som Qendrim Pllana och Christoffer Lesjak deltog, återstår att se om det blir övergångar i deras fall också.

……………

Satt sida vid sida med Fredrik Olsson på G-vallen i lördags. Vi pratade både om att AIF:s två ytterforwards låga utgångsläge i defensiven möjligen hämmade offensiven och om den stundande fotbollsfesten. Programmet inför den 28/12 håller på att spikas och inom kort ska det också bli möjligt att köpa biljetter. Om inte livepodd med prisutdelning duger kan man se det som en kväll med god mat och glatt umgänge med den lokala fotbollsfamiljen. Vi tror att dels dagen – en mellandag mitt i julledigheten – och dels konceptet – ingen gala utan en mer balanserad och möjligen lågmäld lokalfotbollskväll – i kombination med varandra kan bli en trevlig punkt för fotbollsåret 2023.

……………

Arbetet med att undersöka nya personer som kan tänka sig att vara gästskribenter inför 2024 har börjat. Fortfarande återstår ett par större pusselbitar innan sajtens fortsättning är spikad, men jag är hoppfull och måste därför påbörja nyrekryteringen av onsdagsgäster för att hinna få allt klart i tid. Så har du några förslag på gästskribenter eller vill lämna en egen intresseanmälan är det bara att hojta till.

……………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar