ANNONS:
ANNONS:

”Jag utlovar ett bra träningspass”

Christer hallén inleder i dag ett nytt varv med texter från våra gästskribenter. Nu skriver domaren bland annat om hur hans löptest inför höstsäsongen är utformat.

Efter några veckors sommarledighet så är det nu dags att sätta tänderna i höstsäsongen!

För oss domare brukar vi ibland skämtsamt säga att det är två olika sporter att döma vår- respektive höstsäsong då poängen emellanåt på hösten kan kännas som värda dubbelt så mycket. Det finns sällan matcher på hösten som känns som ”en i mängden” utan varje match blir viktig för antingen platserna i toppen eller botten av tabellerna. För oss domare gäller det såklart att vara än mer förberedda och fokuserade då ett misstag eller ett felaktigt domslut kan vara väldigt avgörande för matchen och i slutändan även seriens utgång. Att feldomslut kan ske kommer vi såklart aldrig ifrån men de ska i alla fall inte få komma till genom att man som domare inte är förberedd, fokuserad eller engagerad tillräckligt nog!

Likt en spelare i första träningsmatchen i februari så kan ju även vi domare vara lite ringrostiga vid den tidpunkten på året. Ett exempel på detta var när jag för ca 12 år sedan stannade förbi på Hols IP där det pågick en träningsmatch på grusplanen mellan två lokala lag. Spelet pågick och plötsligt bakom domarens rygg så började en spelare från vardera lag att gruffa med varandra, vid nästa spelavbrott så kallade den assisterande domaren till sig domaren och förklarade tydligt att gul spelare nr.4 och röd spelare nr.7 skulle ha var sin varning för detta.

Domaren som var helt ovetandes om situationen fick gå på vad den assisterande domaren hade sagt till honom och han gick ut på plan för att kalla till sig de berörda spelarna. När han gör detta så visar det sig att det är det är de båda lagens respektive vänsterbackar som har dessa nummer vilket innebar att de befann sig ca 60-70 meter ifrån varandra. Domaren inser såklart att det var fysiskt omöjligt att just dessa två hade gruffat och han går tillbaka ut till den lite ringrostiga assisterande domaren som då rekommenderar domaren att gå ut och testa att byta plats på de båda spelarnas nummer, således gul spelare nr.7 och röd spelare nr.4.

Vid detta laget så hade det blivit en lite komisk touch över dessa varningarna så hur det hela slutade kommer jag faktiskt inte ihåg. Precis som för en spelare så borde vi vid höstsäsongens start ha en riktigt bra form efter en vår full av matcher, situationer och beslut.

Under sommaruppehållet eller strax därefter så har vi domare en mitträff där vi domare i respektive division träffas för att diskutera hur våren varit samt springer vårt löptest än en gång för att visa att formen är intakt inför stundande höstsäsong. För mig som är domare i division 2-3 herrar så är löptestet utformat enligt följande:
1. Sprintintervaller á 40 meter på 6,1 sekunder. Vi får 7 försök och måste klara det 6 av dessa gångerna.
2. Intervaller á 75 meter på 15 sekunder med 25 meters gång på 20 sekunder emellan. 40 intervaller måste klaras av.

Om någon är sugen på att testa detta så hojta till så hänger jag såklart på!  Om någon vill testa på ”hemmaplan” så är det ca 75 från straffområdslinje till straffområdslinje på en 11-mannaplan, jag utlovar ett bra träningspass!

När jag skriver detta inlägg så är jag bara ca 10 timmar ifrån en ny räkmacka i Åmål så nu är det dags att runda av för denna gång. Kör hårt nu alla fotbollsnördar där ute i höst för det har i alla fall jag tänkt att göra!

FAKTA CHRISTER HALLÈN
Födelseår: 1985.
Familj: Mamma, pappa, en äldre syster och en äldre bror.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Gräfsnäs IF, Sollebrunns AIK, Långareds BoIS, Alingsås FDK (Domarklubb).
Lokal favoritklubb: -.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Domare.

Italienska domaren Pierluigi Collina blev känd för sin blick.

Lämna en kommentar