ANNONS:
ANNONS:

”Det omöjliga blev möjligt”

Gabor Hacker skriver i dag om Tångahallens brokiga resa innan den stora drömmen till slut blev verklighet. 

” Jag har en plan. Allt tajmat och klart, in i minsta detalj” är en klassisk replik av Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson i filmerna om Jönssonligan.

Tångahallen firade sitt 10-års jubileum för några veckor sedan. En glädjefylld dag för Vårgårdaborna, men framförallt för medlemmarna i Vårgårda IK. En film spelades upp för festdeltagarna, där man på cirka 15 minuter försökte ge en historisk återblick på hur Tångahallen kom till och vilket enormt arbete många klubbmedlemmar lagt ner för att förverkliga VIK:s dröm om en evenemangshall. När man ser filmen får man otaliga flashbacks där man blir påmind om vilken krokig väg en dröm har innan den blir verklighet.

Vår plan på att bygga en hall var raka motsatsen till ”Sickans” planering in i minsta detalj. Steget från en orealistisk tanke i huvudet till en färdig evenemangshall var milslångt. Man måste tro på sin dröm och våga anta utmaningar i livet. Man måste våga lämna sin ”comfort zon” och tillägna sig nya erfarenheter. Det är då man utvecklas som individ. Precis detta gjorde vi i Vårgårda IK.

För att lyckas få med sig fler på tåget var vi tvungna att sälja in idén så att den blev trovärdig. En annan viktig förutsättning var att bredda kompetensen i hallgruppen för att möta viktiga frågor om finansiering samt att på ett professionellt sätt presentera det för myndigheter och beslutsfattare.

Det fanns också en del motståndare och särintressen som var emot hallbyggandet. Man måste vara stark för att stå emot nejsägare. Tron på att hallen var en win win-situation och bra för HELA Vårgårda var starkare än argumenten emot evenemangshallen.

Placeringen av Tångahallen var en strategisk fråga. Vårgårda kommun som äger Tånga heds camping med alla faciliteter hade svårt att få ekonomi i området. Den kostade kommuninvånarna en hel del skattepengar. Skulle man förvalta det gamla militärområdet Tånga hed som en nostalgisk plats eller skulle man utveckla det till ett stort evenemangscentra och sätta Vårgårda på kartan långt utanför kommungränsen? Valet var inte svårt! Trots stora protester från nostalgiker placerades dragplåstret Tångahallen mitt inne på campingområdet.

En annan helt avgörande fråga var finansieringen av hallen. Skulle en ensam klubb som Vårgårda IK stå för hela investeringen? Självklart inte!! Vårgårda kommun hade ett stort intresse av att området lockade fler besökare med olika evenemang. Därför beslutade en enig kommunstyrelse att skjuta till 5 miljoner som ett investeringsstöd. Kommunens beslut var en viktig signal mot andra aktörer. Nu fick vi med oss andra företag och förbund som ville stödja VIK i sin stora investering.

Trots ett stort och betydande stöd från olika aktörer var VIK tvungna att låna pengar av banken som en del av totalfinansieringen. Detta var det mest kritiska momentet i hela Tångahallens historia. Vem skulle borga för VIK:s lån? För vår del var det naturligt att kommunen skulle stå som garant för lånet mot banken. Kommunen var inte av samma uppfattning… Det pågick en het diskussion mellan inblandade parter, men kommunstyrelsen stod fast vid sitt NEJ till ett borgensåtagande.

Oftast är KS beslut vägledande inför nästa kommunfullmäktige. Det vanliga är också att ledamöter följer partiets linje så att man visar politisk enighet i partigrupperna. Vårgårda IK fick indikationer på att en del av ledamöterna var oeniga med sitt parti i denna fråga. Vi i VIK vädjade till ordförande i KS att en sista gång inför ett fulltaligt fullmäktigemöte framföra ytterligare argument för ett kommunalt borgensåtagande. Talarstolen äntrades av flera för- och emot ledamöter. Det var en riktigt het diskussion mellan våra folkvalda. Röstningen blev högdramatisk! Några ledamöter följde inte partilinjen utan röstade ja för att borgensåtagande. Innan KS ordförande röstade var det jämnt skägg mellan ja- och nej-sidan. Ordförande hade hela Tångahallens framtid i sin hand. Med en rösts övervikt segrade ”ja till borgen” och jublet i samlingssalen visste inga gränser. Nu kunde drömmen om en hall bli verklighet.

Sist men inte minst kunde VIK bygga denna fantastiska evenemangshall Tångahallen tack vare massor av duktiga och engagerade medlemmar. Det skulle muras, spikas panel, målas kilometervis med brädor, byggas läktare och mycket mera. Ett minne som jag aldrig glömmer är när vi skulle sätta panel på insidan av hallen. Vi hade kallat in massor med medlemmar på nyårsdagen och samtliga stod lojalt på plats tidigt på morgonen. Det var imponerande!! Tillsammans kunde vi känna stolthet och delaktighet över vår nya fina hall.

Sedan 2007 är det Vårgårda IK som driver anläggningen genom sina bolag Tånga Fritid AB och Tångahallen AB.

Trots att Tångahallen totalförstördes i en brand 2010 till alla medlemmars och kommuninvånares stora sorg står det en ny hall på plats idag. Området har förvandlats från ett militäriskt övningsfält till ett välbesökt och livfullt evenemangscentra. Idag kan Tånga hed visa upp:

Ett museum ”Dessa fantastiska Fåglums”.

Puas Bowling.

Puagolfen.

Tångabadet.

En modern lekplats.

Vid två tillfällen har landets partiledare varit på intervju inför riksdagsvalen.

Tånga Fritid AB har arrangerat ca 25 SM tävlingar.

Tånga hed har ca 320.000 dagbesökare/år.

Tånga hed har 30.000.gästnätter/år.

Tånga Fritid AB planerar att bygga 60 hotellrum på området.

Kom ihåg att ”ingenting är omöjligt”!! Eller som Vanheden i Jönssonligan skulle sagt om Tångahallen och Tånga hed: ”Lysande Sickan”!!

Gabor Hacker

FAKTA GABOR HACKER
Födelseår: 1954.
Familj: Fru Lena och fyra barn Andrea, Martina, Benjamin och Alice.
Bor: Vårgårda.
Klubbar i karriären: Borås GIF, Norrby IF, Byttorps IF, Vårgårda IK, Fåglums IF.
Lokal favoritklubb: Norrby IF och Vårgårda IK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sportchef i VIK. 

Lämna en kommentar