ANNONS:
ANNONS:

"Det som saknas just nu är målskyttet"

Onsdag betyder som vanligt ett gästinlägg här på sidan. Den här gången är det Lasse Olovssons tur att dela med sig av sina funderingar, både om ungdomsfotbollen, längtan efter Mjörnvallen och seriestarten för hans Alingsås IF.

Vinjett_Lasse

Vi saknar vår hemmaplan, det känns som om vi spelar borta när vi är på Alströmer. Inget ont om själva planen, tvärtom, det är en väldigt bra konstgräsplan. Men det är ju själva hemmakänslan som saknas, den hemtama miljön, där alla har sin egen plats och man känner igen sig överallt och trivselfaktorn är hög. Det är svårt att få den känslan nere i bunkern i källaren på Alströmer. Det blir även tungrott med kioskverksamheten, det ska fraktas bord, elplattor, kablar, varor och en massa termosar med kaffe. Och de stackars spelarna som får tvätta sina träningskläder själva under denna tid eftersom vi inte har tvättmöjligheter just nu. Matchkläderna vågar vi dock inte anförtro spelarna så glömska som dom är, det får jag och Thomas ta varannan match. Som det är nu är det enklare för oss att spela borta då är det bara att resa, spela, och resa hem igen. Men vi har något att se fram emot, och längtan efter att komma tillbaka till Mjörnvallen blir allt större för varje vecka som går.

Men spelmässigt har det fungerat bra på Alströmer, vi är ännu obesegrade efter två segrar och ett kryss. Segern mot Gällstad efter tunga 0-5 i premiären var otroligt skön, och lättnaden var stor bland spelarna som var lite osäkra på var vi stod. Efter de två första matcherna som båda spelades på konstgräs var det dags för att spela mot Örby borta på naturgräs. Det är ett helt annat spel på naturgräs, det blir mer kamp och dueller. Det blev en skön 1-0 seger, visserligen väldigt rättvis men en 1-0-ledning är alltid skör. Mot slutet av matchen var det oerhört trötta ben på spelarna. Hemmamatch sedan och konstgräs igen mot Skene. En match som vi kanske skulle vunnit, men en sen kvittering och 1 poäng ger ändå en skön känsla att gå vidare med. Åter hemmamatch och ett grannderby mot Annelund. Här gör vi en riktigt bra match och vinner med 3-1, siffror som borde varit större. Bra känsla i laget just nu, vi har ett eget bra grundspel, har ett bra självförtroende och är trygga med bollen. Det som saknas just nu är målskyttet.

_________

I början av förra året var jag tillsammans med Börje Hansson och Thomas Fallqvist på Västergötlands tränar- och ledarsymposium i Skövde under en fredag och lördag. Det var mycket lyckat med en rad intressanta föreläsningar att välja på och med en trevlig middag med underhållning på fredagskvällen. Den första föreläsningen var obligatorisk för alla och vi fick lyssna till Björn Ranelid. En mycket intressant föreläsning som gick i 30km/tim i 45 minuter utan en enda paus. Ranelid var mycket insatt i idrott i allmänhet och i fotboll i synnerhet. Han talade om sin kärlek till sporten, och vikten av respekt mellan människor oavsett kön, ålder och härkomst. Han hade även en liten intressant upplysning: Sven Tumba har representerat Sverige i fyra olika sporter. Det kan du fundera över vilka sporter det är.

Valde även att lyssna på Hasse Backe, som delade med sig av sin tränarkarriär. Han berättade mycket om tiden i Manchester City ihop med Svennis, och vilka resurser en storklubb har vilket vi även kunde se på Strinds video i sitt blogginlägg. Varje måndag när spelarna kom till träning fick de ett 10 minuters sammandrag av just sin insats under senaste matchen, som de kunde studera. Kanske inte så roligt om man gjort en sämre insats. På träningsanläggningen har City anlagt fem olika träningsplaner med olika grässorter som representerar de sorters gräs som finns i Premier League, som man tränar på inför bortamatcherna. Det är lite skillnad mot oss vi kan ju bara hoppas att vår plan är ordentligt klippt innan match…

Han berättade vidare om att firandet efter en seger är viktig i England. Vid vinst är det ledigt dagen efter så spelarna kan gå ut och fira. Är det en derbyvinst får dom två dagar ledigt. Men just firandet efter match är våra lokala spelare också bra på, skillnaden är väl att det inte spelar så stor roll om det blivit vinst eller förlust…

Backe var också en period i New York Cosmos, en klubb som ägdes av Red Bull. Och han visade vikten av att stödja sin sponsor/ägare med ett exempel från Red Bull Salzburg. På en presskonferens fick Salzburgs assisterande tränare om laget drack Red Bull före match. Han drog lite på svaret och svarade sen att de får dricka den sockerfria varianten. Dagen efter fick han avsked av ägarna…

Besökte även AIK FF akademi, och det var riktigt intressant. De har ca 100 spelare i varje åldersklass, ett elitlag, ett akademilag och resten är uppdelade i olika föräldraledda lag. Elitlagen tränas av utbildade tränare, akademilagen av tränare under utbildning. I AIK börjar man i fotbollsskola när killarna/tjejerna är 5-6 år. I samband med detta får föräldrarna ett brev med beskrivning hur AIK jobbar och där de också skriftligt får frågan om de tillåter att AIK scoutar deras barn. Bland de som svarar ja på den frågan väljs då spelare ut till de två första lagen det året de fyller 9 år. Det sker givetvis upp och nedflyttningar mellan lagen under åren. Men de betonade att alla som spelar inom AIK fotboll får precis lika mycket uppmärksamhet. När spelarna blir äldre har AIK och skolorna i Solna ett mycket bra samarbete, det är AIK-avlönade tränare som även tränar på skolan. I gymnasiet är det ordnat att skolan och AIK:s seniorer tränar på samma klockslag, vilket innebär att en 16-17åring som är upplyft till seniorträningarna inte missar något i skolan. Just samarbetet mellan skolan och AIK är mycket nära. Om en spelare inte riktigt hänger med i undervisningen ordnar klubben stödundervisning. Det är till och med så att en spelare som ligger efter i skolan, får gå på stödundervisning istället för att träna. AIK var också noga med att påpeka att väldigt många i dagens seniortrupp har gått genom AIK:s akademi. De som inte riktigt når fram till seniortruppen, hjälper AIK till att hitta ny klubb i området som passar den spelarens nivå. De har sju stycken klubbar från div 4 till div 1 som man har samarbete med. De flesta av dessa klubbar ligger i närområdet, men ett par finns till och med utanför Stockholm. Vidare är det inte bara spelare som utbildas i akademin. Även tränare utbildas och de kunde stolt påpeka att de tre första klubbarna i 2013 års allsvenska tränades av AIK-utbildade tränare, Rickard Norling i Malmö, Andreas Alm i AIK och Mikael Stahre i IFK Göteborg.

AIK FF akademi är idag rankad som etta av alla Sveriges femstjärniga akademiföreningar, med IFK på andra plats.

Västergötlands fotbollsförbund anordnar varje år i januari ett tränar- och ledarsymposium i Skövde, och jag kan starkt rekommendera ett besök.

_____

Ungdomsfotbollen är i full gång, och det spelas matcher titt som tätt på Mjörnvallen för våran del. Vi har 15 ungdomslag i seriespel från 9 till 16 år. Dessutom spelar 7- och 8-åringarna sammandrag i poolspel. Alla matcher upp till och med 13 år döms av våra egna ungdomar i ålder 14-16 år. De har alla gått Alingsås Domarklubbs utbildning, och många av dom är riktigt lovande domarämnen. Dessutom är det nyttigt för killarna i den åldern att pröva på domarbiten, så att de ser att de inte riktigt är så lätt som dom tror.  Våra egna ledare har också fått klara direktiv att stötta killarna under matcherna. Gärna prata med dom efteråt om vad som var bra och vad som kunde varit bättre som dom kan ta med sig till nästa gång. Det råder domarbrist i Västergötland så ta vara på och stötta om ni har ungdomar som tycker det är roligt att döma.

Det har också blivit mycket bättre med uppförandet bland ledare och föräldrar under matcherna på senare tid, men det förekommer tyvärr sämre uppträdande fortfarande. Om man tar 7-manna spelet så är det ju nästan aldrig som det uppstår kontroverser bland spelarna, det är istället vid sidan av planen som det urartar oftast verbalt. Viktig att alla ledare/föräldrar försöker ta tag i detta och påpeka att det inte är okej. Vi hade en riktigt dålig incident på Mjörnvallen för något år sedan. Det var i P10 och vi hade besök av ett lag tillhörande Göteborgs fotbollsförbund. Två bortaledare var irriterade redan från början, gnällde hela tiden både på domare och på motståndarspelarnas uppträde. De skällde även på sina egna spelare, och den värsta incidenten var när en av ledarna tog ut en av sina egna spelare, tryckte upp honom mot staketet och skällde ut honom efter noter för att han inte passat en medspelare som var fri. Den killen rann tårarna på och han spelade inte mer den matchen. Frågan är om han överhuvudtaget spelade något mer. Incidenten blev anmäld, men jag vet tyvärr inte om det blev någon påföljd. Sådana människor är direkt olämpliga som ledare i ungdomsfotboll, och jag hoppas att det finns tillräckligt med civilkurage hos alla som ser något liknade och ingriper. Ungdomar måste känna trygghet och glädje i sin grupp för att kunna utvecklas som individ och spelare.

Att se en 7-manna match är fantastisk underhållning tycker jag. Det är full fart hela tiden, och spelarna är ännu inte ”förstörda” av ledarnas taktik. Spelarna har maxlöpningar hela tiden, även när de ska byta, eller hämta en boll utanför planen även när dom leder. Det förekommer nästan aldrig filmningar eller protester mot domslut och dom försöker inte få med sig ett inkast eller hörna. Ärligheten har ännu inte försvunnet. Den äkta glädjen när dom gör ett mål är spontan, och en förlust glöms snabbt bort efter matchen. Det räcker med en chokladbit eller en korv i bröd.

VFF:s divisionsspel som fick stark kritik i början tycker jag fungerar hyfsat bra idag. I början var det lag som utnyttjade systemet att det inte finns begränsningar att låna in äldre spelare för match. Det är bättre koll på detta idag från VFF:s sida, och för det mesta så följer klubbarna åldern. I vår klubb har vi som policy att när man behöver låna spelare till match ska man alltid vända sig till en yngre åldersgrupp. Men fortfarande finns det klubbar som anmäler sitt lag i en yngre division för att kunna vinna serien, men som sagt det är betydligt färre idag. Det är också bra att det inte finns tabeller i 7-manna officiellt. Inofficiellt har VFF kontroll på resultaten då alla lag ska rapportera in slutresultatet i matcherna. Detta för att kunna upptäcka om något lag inte följer rekommendationerna om serietillhörighet och i så fall vidta åtgärder.

Införandet av 9-manna var också en bra åtgärd, då steget från 7-manna till fullplan kan vara för stort för en del 13-åringar som är lite sent utvecklade. Det är också positivt att 7-mannamålen följer med till 9-manna, då ett 11-manna mål kan vara skrämmande stort för en 12-13-årig målvakt.

Gå gärna och titta på en ungdomsmatch även om ni inte har några kopplingar till någon i laget. Ni får se äkta spelglädje och full fart hela tiden.

PS! De fyra sporter som Sven Tumba representerat Sverige i är ishockey, fotboll, golf och vattenskidor.

Lasse Olovsson
Ålder: 57.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Rickard 21 och Erik 19.
Klubbar: Hols IF som spelare 1979-85, Alingsås IF som ledare från 1999 och framåt. Dessutom verksam i Alingsås fotbollsallians 2003-13.
Favoritklubbar: AIF och Hols IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Lagledare för A-laget och ungdomsansvarig i AIF.

Lämna en kommentar