ANNONS:
ANNONS:

En ny liten Bredsida

Vi kör igång en ny vecka med några rader om den gångna fotbollsveckan.

I herrtrean har det varit en hektisk vecka. Alingsås IF tog tre viktiga poäng när man hemmavann mot Vårgårda med 3-2 i en match där grönvitt såg ut att ha full kontroll. Men så tvingades både Andreas Glännbro och James Clark att byta, och helt plötsligt var VIK:s starka avslutning nära att ge poäng.

I helgen inkasserade VIK en ny förlust när Åsarp/Trädet avgjorde med tre mål redan i första halvlek. Hassan Najafi reducerade på en snygg frispark, men det var aldrig nära några Vårgårdapoäng i den matchen.

Nära poäng var inte heller Gerdskens BK. 8-2 i baken borta mot Herrestad säger nog två saker. För det första att Herrestad är ett lag som kan vinna den där serien och för det andra att Gerdsken inte är ett lag som kan vinna en där serien.

David Hall visade vägen för Holmalund när han efter en mycket väl avvägd rensning fick se bollen studsa över Tidaholms målvakt och vidare in i nät. När sedan Jonatan Tedeborg spädde på med 2-0 före paus räckte det för att få med sig en 2-1-seger hem till Alingsås.

Helgens avslutades sedan med att Alingsås IF vann med hela 5-1 borta  mot Hjo. Det råder ingen tvekan om att det är AIF gjort den bästa vårsäsongen av våra lokala gäng med fyra segrar på sex matcher. Den här gången vikarierade Jonathan Ahlqvist mellan stolparna för James Clark och fick alltså tre poäng i första matchen från start sedan återkomsten till grönvitt. Grattis till en fin vår, säger vi till alla grönvita.

………………

Alingsås FC lirade hemma mot Sundsvall i en match som slutade i moll. Gästerna avgjorde det hela med ett 3-2 mål med klockan på 90 minuter, och därmed ser AFC ut att vara cementerat i mitten av tabellen. Lite trist, även om loppet om en mer framskjuten placeringen inte är kört ännu. Men då måste det vara slut på billiga baklängesmål – som var lagets fall i lördags.

Ny chans redan på onsdag då Älvsjö väntar för AFC.

………………

Frisco fick en enkel resa mot tre premiärpoäng när Sil gästade Katebovallen. Hela 7-0 slutade det hela, och jag noterade målskyttar som Emma Bengtsson Gelotte, Annelie Carli och Katti Ölvebo. Går inte att klaga på rutinen där inte.

………………

I samma serie har Alingsås KIK fått bästa tänkbara start. Två segrar och 7-0 i målskillnad har det blivit för blåvitt – som av allt att döma blir att räkna med på allvar den här säsongen.

………………

Herrljunga SK kunde inte leverera en lika fin andra match som man gjorde i premiären. Torsk med 5-1 hemma mot Grolanda/Floby såg jag inte riktigt komma, om jag ska vara helt ärlig.

………………

I samma serie torskade ÖSK sin tredje match efter två raka segrar – men sex pinnar som nykomling är givetvis en klart godkänd start. Annelund har fått en kanonstart med två vinster på lika många matcher, nu senast gasade man ifrån Falköpings FK och vann med 4-1. Blir helt klart en intressant höst i mellersta femman.

………………

Mjörn kammade noll i sin match i södra femman. Fritsla vann med matchens enda mål i en hyfsat jämn historia, och att torska med 1-0 är fan ingen höjdare. Bara att knyta näven för Kulas grabbar.

………………

Vårgårda IK tog sin första seger sedan nystarten av damlaget när man slog Kabel Åttio/Borås AIK med 3-1. Skönt att komma med på pappret innan uppehållet för det gänget.

………………

Sollebrunn/Långared har hunnit med att spela hela tre matcher hittills. Tre poäng är godkänt, men jag tror att många hade hoppats på lite bättre utdelning. Särskilt efter att båda förlusterna varit med uddamålet, och sådant svider ju alltid.

………………

Samarbetet mellan ÖSK och SHIF har tagit sin första poäng. Storförlusten i premiären följdes upp av 2-2 hemma mot Vänersborgs FK U, och kanske borde det varit tre poäng efter att gästerna kvitterat sent på Lenavallen.

………………

I sexan har mitt SMSK tagit sex poäng i serieupptakten. Givetvis en bra start, men motståndet har varit högst beskedligt så att sväva iväg är nog bland de sämsta vi kan göra i det här läget.

Resultatmässigt sämre gick det för Bjärkekollegan Sollebrunn – men en förlust mot ett starkt Arentorp/Helås är det inget att säga om.

………………

I Alingsåssexan fick Hemsjö en bra start när man slog Frisco med 4-2. Frisco har även hunnit med att vinna mot  Sandhult och i veckan möts Frisco och Södra Härene i ett derby som kan ge en fingervisning om hur våra lokala lag står sig mot varandra. Södra Härene som kryssade i sin premiär för någon vecka sedan.

………………

I helgen pågick en liten debatt på Twitter angående det faktum att allt fler tidningar numera har så kallade robottexter för matcher i lägre divisioner. Ingen vild gissning att det är en prioritering av begränsade resurser som ligger bakom förändringen, men oavsett anledning är det en dyster utveckling för breddfotbollen. Tidigare var alla lag inkluderade på ett annat sätt och några rader skrivna av en människa är givetvis något helt annat än en automatisk text skriven utifrån ett matchprotokoll. Extra dråpligt blir det när matchprotokollet är ofullständigt och rubriken blir att Okänd Spelare blivit matchhjälte.

En del menar att olika robotar håller olika klass och så kan det säkert vara. Men inte ens de bästa robotarna kan ersätta mötet mellan skribent och tränare som mynnar ut i ett klassiskt och på alla sätt enögt och färgat division 6-referat. Jag är nästan beredd att gå så pass långt att robottexter är sämre än att vara utan text helt. I alla fall utifrån det lilla jag sett av robotarnas arbete hittills.

Istället för helsidor späckade med lokalfotboll satsar lokaltidningar (som ofta är en del av ett större mediehus) allt mer på att livesända lokala fotbollsmatcher. Det är givetvis en spännande utveckling som borde kunna bidra till ett ökat intresse. Åtminstone blir det möjligt för supportrar att följa sitt eller sina lag på ett nytt sätt. Satsningen på livesändningar är också logisk ur det perspektivet att allt fler klubbar sänder sina matcher via appen Min Fotboll, vilket skapar en konkurrenssituation med mediehusen.

Den uppenbara risken (eller kanske valet som mediehus redan gjort?) är att bygdens bästa lag får mer medialt utrymme medan de sämre lagen får mindre än tidigare. Som sig bör får man det utrymme man förtjänar i den konkurrens som råder, men alldeles oavsett blir det en ny vardag när Okänd Spelare avgör en match istället för att en tränare får berätta om det fantastiska målet som gav tre poäng trots två heeeelt solklara offsidemål bakåt.

Dessutom tycks det vara lite av ett lotteri över vilka lag och vilka matcher som föräras med en text efter matcherna. Vissa matcher får både en robottext och en riktig text, andra (ibland även U-lag) får endast robottext medan några inte får något alls. Kanske finns det ett system för urvalsprocessen som jag inte lyckats förstå.

Efter många år som både sportjournalist och hobbyskribent kan jag – hur svårt det än är – ha viss förståelse för den här utvecklingen. En text som lockar få läsare är svår att försvara rent ekonomiskt för ett vinstdrivande bolag. Däremot tycker jag det hade varit klädsamt om alla (ingen nämnd och ingen glömd) tidningar förklarade för sina läsare hur upplägget ser ut. På samma sätt som man öppet – och med all rätt – deklarerar om nya satsningar på livesändningar borde man berätta om mångårig bevakning som förändras, minskas eller försvinner. Det tror jag skulle skapa förståelse och minska missnöjet hos dem som saknar det som var.

………………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

2 svar på ”En ny liten Bredsida”

 1. Ang. livesändningar från våra lokala lags matcher så tycker jag det är märkligt att klubbarna själva inte har rättigheterna att sända matcherna och på så sätt få in en extra slant, särskilt i dessa covid-tider.

  Vi i Gerdsken hade planerat att sända våra matcher själva och på så sätt kunna få in extra-inkomster från reklam-intäkter och kostnader för att se själva matchen, men tyvärr hade fotbollsförbundet sålt våra rättigheter till Stampen utan vår vetskap.

  Livesändningar av bredd-fotbollen är kanonbra och ökar intresset för lokal-fotbollen, men att klubbarna själva inte får en krona för det tycker jag är märkvärdigt. Om man skall vara krass ur en ekonomisk synvinkel kan det tom bli så att klubbarna förlorar på detta om åskådare väljer att sitta hemma och titta om det är dåligt väder tex.

  Svara
  • En intressant synvinkel på det hela. Ny information för mig, men håller med om att det låter märkligt att förbundet säljer en produkt som klubbarna till stor del äger.

   // Jonas

   Svara

Lämna en kommentar