ANNONS:
ANNONS:

”Finns utrymme för en förening till”

Cathrin Rosén är veckans gästskribent. I dag skriver hon om ett begynnande samarbete mellan Alingsås två föreningar för flickfotboll.

Enligt statistik från Svenska Fotbollförbundet har andelen kvinnliga registrerade fotbollsspelare i åldern 15 år och uppåt i Sverige ökat med 121 procent sedan 2003. Det betyder att antalet de senaste 20 åren växt från 44 306 till nu nästan 100 000. Även i yngre åldrar är utvecklingen densamma i landet, antal spelare ökar lavinartat och som en naturlig följd av det en ökning av antal flick- och damlag.

För varje år ökar uppmärksamheten kring damfotbollen världen över, fler och fler ser matcher live och den mediala uppmärksamheten accelererar. För alla som brinner för fotboll, är detta såklart mycket trevlig läsning. Damfotbollens tillväxtkurva har ingen motsvarighet i sportvärlden!

Med dessa siffror färskt i minnet så gör vi ett dyk i den lokala flick- och damfotbollen, hur ser utvecklingen ut i Alingsås? Följer vi den internationella och nationella utvecklingen? Det finns ju ingen statistik på det, men några funderingar vill jag ändå resonera kring.

När jag växte upp fanns det två klubbar i stan som hade flick- och damfotboll. Den ena lade ner sin tjejverksamhet och en tredje gjorde ett litet gästspel under några år för att sedan även de kasta in handduken. Alingsås FC bildades och representerades av sitt elitlag och hade till en början inga ungdomslag. Alingsås KIK axlade därmed helt själva rollen att erbjuda stadens fotbollsintresserade unga tjejer en verksamhet.

För två år sedan tog Alingsås IF beslutet att starta flickfotboll, nu finns det alltså två föreningar i staden där tjejer kan spela fotboll. Med den utvecklingen som jag nämnde i början så är jag helt övertygad om att det finns underlag i staden för två föreningar som erbjuder detta. Alingsås IF har ett lag för tjejer födda 2015/16 i gång och under våren startar ett lag för födda 2017. Enligt uppgift från kommunen finns det i Alingsås 796 stycken tjejer födda 2015-2017. Efter att ha kikat på Alingsås KIK:s hemsida så spelar uppskattningsvis 100 stycken av dessa där, vilket ger oss ett antal på cirka 700st (!!!) att vända oss till. Med dessa siffror i åtanke blir det än mer uppenbart att utrymme finns för en förening till på tjejsidan!

När jag var ledare i Alingsås KIK hade vi en stor grupp, ett tag var vi över 40 stycken Jag var såklart stolt som en tupp över att vi lyckats fånga så många tjejer, men det är klart att det fanns utmaningar med den kvantiteten och någonstans når man ju en gräns för att kunna bedriva en vettig verksamhet och känna att man som ledare ser och hör alla tjejer. Säkert tappade vi en del av dessa tjejer för att vi inte hann med allt och alla. Om vi nu erbjuder bra verksamhet i två föreningar så borde totalen av fotbollsspelande tjejer i staden öka. Kan vi hitta vägar att samarbeta kring detta, att lära av varandra vore det än bättre. Båda föreningarna vill ju att fler tjejer ska spela fotboll i Alingsås. Kan samarbete röra sig om att exempelvis ha gemensamma utbildningar för tjejer, ordna en flickcup ihop, ledarutbildningar för tjejer, arrangera lovträningar ihop?

Ett fint samarbete i de yngre åldrarna kan ju bädda för ett lika gott samarbete när vi kommer till junior- och seniorfotbollen. Seniorlagen spelar på olika nivåer och drömmen är ju att spelare kan gå mellan föreningarna och spela där det passar individens kvalité och ambition. Det naturliga och självklara valet ska vara att välja någon av Alingsåsföreningarna om man ska byta klubb. Man ska känna stolthet för att spela i Alingsås, oavsett om det står KIK eller IF efter och samarbetet ska givetvis gynna båda parter. Det här är såklart komplext och kräver bra dialog och kommunikation och en ödmjukhet inför varandras verksamhet. Förra veckan träffades Jessica Pettersson och Johan Bergman som är ordförande i respektive förening och började en dialog kring allt detta. Ett bra första steg, och det känns lite som att den här bollen är i rullning nu.

Med ett stort blått hjärta och ett växande grönt så hoppas jag att vi tillsammans kan få flick- och damfotbollen att glänsa i Alingsås som aldrig förr!!

CATHRIN ROSÈN
Födelseår: 1980.
Familj: Gift med Martin, döttrarna Isa (15), Ella (12) och Alma (7).
Bor: Kavlås i Alingsås.
Klubbar i karriären: Som spelare Holmalunds IF, Sils IF, Alingsås KIK och som ledare Alingsås KIK.
Lokal favoritklubb: Alingsås, IF och KIK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Klubbchef i Alingsås IF samt pålitligt hejande förälder i Alingsås KIK.

Lämna en kommentar