ANNONS:
ANNONS:

Hela listan på ungdomar som lämnat stan

Ture Leden är tillbaka med tredje delen av sin syn på hur ungdomsfotbollen i Alingsås kan utvecklas.

Förra gången skrev jag om hur Alingsås och Sverige kan titta på hur våra grannländer jobbar. Denna gången tänkte jag lyfta andra små städer, samhällen och mindre lag i Sverige om hur de har lyckats ta sig till den absoluta toppen i Sverige och på så sätt ta hjälp och inspiration från hur de har jobbat! Kommer även berömma hur mycket talanger vi har från Alingsås i nuläget och att det kanske är den bästa generationen nånsin med Alingsåsprodukter.

Alingsåsfotbollen behöver som jag vart inne på förut hitta en strategi för att behålla och satsa på sina egna talanger. Problemet just nu är att många duktiga spelare lämnar Alingsåsfotbollen i en väldigt ung ålder och börjar pendla när de är runt 14 år för att vi inte ger dem de tränings- och tävlingsmöjligheterna som de behöver. Med träningsmöjligheter menar jag att få träna med jämnbördiga spelare vecka ut och vecka in som brinner för fotbollen lika mycket som de och med tävlingsmöjligheter menar jag att få möta bra lag vecka ut och vecka in. Att få vara med i elitcuper och kanske till och med utomlands cuper.

Jag tror stenhårt på att Alingsåsfotbollen behöver bygga en bra grund för att behålla sina talanger så att inte dessa spelare tappar massa tid som de hade kunnat lägga på mer träning istället för att pendla till Göteborg och Borås. På så sätt ta sig upp i seriesystemen och kunna bli en exportstad som odlar talanger och så småningom säljer dem!

Att skapa ett DNA om att Alingsåsfotbollen är en bra utvecklingsväg för att ta sig till eliten och Europa. Vi har otroligt mycket duktiga unga spelare från Alingsåsfotbollen just nu. Bättre generation än på väldigt väldigt länge. Det är bara att kartlägga och kolla hur många talanger vi faktiskt har under 24 år just nu från Alingsåsområdet som har lämnat Alingsås för olika anledningar men dels för att dem inte får dem möjligheterna i Alingsås som de behöver!

Vilmer Tyrén/ IFK Göteborg 05:a
Noah Tolf/IFK Göteborg 05:a
Melvin Koliqi/ IFK Göteborg 06:a
Hampus Heed/ IFK Göteborg 04:a
Charlie Axede/ BK Häcken 05:a
Noah Lundstedt/ BK Häcken 06:a
William Rubendahl/ BK Häcken 05:
Rasul Khairuddin/ Norrby 05:a
Melvin Korpås/ IFK Skövde 05:a
Musse Bäck/ Norrby 07:a
Eric Thorell/ Norrby 07:a
Jonathan Liljedahl/ Ljungskile 01:a
Oliver Zanden/ Randers 01:a
Alexander Lindahl/ Ahlafors 02:a
Filip Larsson/ Ahlafors 00:a
Manasse Diallo/ IFK Göteborg 08:a
Dion Islami/ Norrby 08:a
Vidar Hallberg/ Norrby 08:a
Gustav Thorell/ Gais 10:a
Lucas Hellstadius/ Gais 10:a
Oscar Söder/ Utsikten 05:a
Albin Gashi/ Virginia 02:a

Vi har även sjukt många duktiga spelare och talanger som är kvar i Alingsåsfotbollen och även sjukt många duktiga tjejer. Tänk om vi hade kunnat lyckats behålla majoriteten av dessa spelare och sedan lägga till en riktigt bra sportchef och scoutverksamhet likt Mjällby. Där vi lyckas och träffar rätt med värvningar för en väldigt liten summa.

Mjällby: Hällevik är det minsta samhället i Europa med ett lag i högstaligan. Hasse Larsson tog över som sportchef för Mjällby 2016 när de befann sig i division 2. Nuförtiden lyckas Mjällby jämt i allsvenskan och brukar landa på en 8:e plats. Mjällby jobbar stenhårt med att satsa på sina unga spelare och anställer bara tränare som vågar satsa på de yngre. Detta har gjort att Mjällby vuxit och blivit en av Sveriges bästa akademier. Som sportchef står Hasse Larsson för gul värvningar år efter år för i stort sett inga pengar alls.

Degerfors: Endast 10 000 i kommunen men 32 säsonger i Allsvenskan . Den stora anledningen ska vara att hela staden andas fotboll. Engagemanget från så många gör att denna klubben är en stor Elitklubb i svensk fotboll.

Värnamo: Värnamos process och mod att spela fotboll med mycket bollinnehav har verkligen givit effekt från 2020 när de låg i division 1. Förra säsongen kom Värnamo 5:a i allsvenskan med bara sina 19000 invånare i kommunen. Mycket tack vare Jonas Thern och Kim Hellbergs process i att fortsätta spela sin fotboll oavsett motstånd och satsa på yngre spelare och tränare. Värnamo har verkligen lyckats med att utbilda duktiga fotbollspelare trots sitt lilla samhälle.

För att slut summera så vill jag lägga tyngden på hur långt vi kan komma om vi verkligen satsar på våra egna unga spelare och ger dem möjligheterna.

Vill avsluta med att berömma NIU Elitfotboll på Alströmergymnasiet. Kjell Johansson och Niklas Klingberg kanske har världens roligaste jobb. Men det ska inte ta ifrån dem för deras otroliga driv morgon efter morgon. Kjell Johansson är en stor legend i staden och varit med och fostrat spelare i stan i jag vet inte hur länge. Han har ett otroligt engagemang och vill verkligen att varje spelare på NIU ska utvecklas så långt som möjligt. Det är också en fantastiskt härlig människa!

Niklas Klingberg, den gamle allsvenska spelaren och AIF:s gamla tränare är en grym NIU-instruktör. Har aldrig varit med om en tränare som går in och hjälper spelare för spelare på detaljnivå på det sättet. Minns en gång när han satte sig när för att titta närmare var exakt jag träffade bollen när jag passade för att så sätt justera placeringen på bollen och få till så att bollen glider vid varje passning.

TURE LEDEN
Födelseår: 2002.
Familj: Mamma Linda, pappa Tobias och två bröder, Ivar och Olle.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Azalea BK, Gerdskens BK, Östadkulle SK, Stenkullen GoIK, Alingsås City.
Lokal favoritklubb: Gerdskens BK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ungdomstränare i GBK P14 och P16 samt spelare i Alingsås City.

Lämna en kommentar