HIF med ett ben i fyran

Holmalund gjorde ett tappert försök och försvarade sig till en poäng på Mjörnvallen. Men 1-1 räcker in långt i bottenstriden, och dessutom var Alingsås IF närmast segern i lördagens derby.

Första delen av matchen gick helt klart till Alingsås IF rent spelmässigt. HIF hade svårt att få tag i bollen och flytta upp laget medan AIF ägde boll och letade instick och inspel. Ett par sådana lyckades också – och så i synnerhet av Filip Larssons högerfot. Först serverade han Oliver Östlind som sköt hål i luften från nära håll och sedan hittade Larsson Alexander Lindahl vid den bortre stolpen. Lindahl bredsida gick tätt, tätt utanför den bortre stolpen.

Efter en halvtimme kom Holmlund allt mer in i matchen, och vägen in gick via ett klassmål av Felix Martinsson. Sommarens nyförvärv letade skottläge ur snäv vinkel och det hela slutade med en väl avvägd lyftning över Philip Bossle och in i bortre burgaveln.

AIF skulle dock få in en kvittering före halvtidsvilan. Christoffer Krabbe stod på rätt ställe i boxen och stötte in 1-1 några minuter före paus. Helt rättvist då AIF skapat mest och dessutom hade åtminstone en straffsituation när Filip Larsson gick omkull mitt i halvleken. Även just före paus ropade de grönvita efter straff, men att förklara handsregeln är inget jag har för avsikt att försöka med i den här texten. Domare Per Rehnlund friade och det var 1-1 efter 45 minuter.

I den andra halvleken fick hemmalagets Filip Larsson första chansen, men skottfinten med efterföljande tåfjutt täcktes ut till hörna. Sen arbetade sig HIF in det hela på nytt och oroade också det grönvita försvaret en del. Ett hyfsat skott av spelskicklige Rasul Kharudin och en farlig nick av Alfred Johansson bokfördes innan 20 minuter var spelat av andra akten.

Efter att båda lagen gjort ett dubbelbyte med drygt 20 minuter kvar vägde vågskålen allt mer över åt AIF. Hemmalaget tryckte på och flyttade upp, men hade sällan kvalité nog att såra HIF på allvar inne i straffområdet. Samtidigt hade gästerna allt mindre eget ordnat spel och det var långt mellan tillfällens som HIF etablerade något på offensiv planhalva.

Men trots dominans och bollinnehav hade AIF svårt att skapa heta lägen. Christoffer Ängberg skallade bollen hemåt så att Linus Krantz fick sträcka ut och tippa till hörna och Oliver Östlind sköt rakt på HIF-keepern ur snäv vinkel. Men så mycket mer än så var det inte, utöver ytterligare någon straffsituation i HIF:s straffområde.

Oliver Östlind fick en stor chans efter 87 minuter men kom inte riktigt till utan skottet gick utanför. Samtidigt stack HIF upp i någon kontring mot slutet men Felix Martinssons stora chans att avgöra slutade med en vänsterkanon ut på löparbanorna.

Men det råder ingen tvekan om att AIF låg närmast segern i detta derby där 1-1 sannolikt betyder att Holmalunds IF spelar i division 4 2023. Men allt avgörs i sista omgången och efter Gerdskens förlust i dag är både GBK och HIF med i överlevnadskampen.