ANNONS:
ANNONS:

”Kanske inte alltid spelade enligt regelboken”

Elin Kängström inleder sin sejour som gästskribent med en presentation av sig själv.

Ja då var det min tur att publicera min första text här på lokalfotboll. Jag tror inte att jag är ett speciellt känt ansikte i den lokala fotbollen så jag tänkte att en liten presentation av mig själv kan vara lämpligt att inleda med.

Som alla säkert har förstått så är min roll i den lokala fotbollen domare. Jag funderade lite på hur länge jag har dömt och tror mig minnas att jag gick steg 1 hösten 2015. Utan att gå in i detaljer på utbildningsstegen för domare så är steg 1 den grundläggande utbildningen man går för att bli distriktsdomare. Hur det kom sig att jag blev domare kanske jag skriver mer om vid ett senare tillfälle. Oavsett så började det hela med att jag dömde barn- och ungdomsfotboll i Holmalund, i samma veva som jag spelade i ett av deras dåvarande flicklag.

För jag har faktiskt spelat fotboll men var väl lite medelmåttig på det och skulle kanske haft ett par kort mer än de jag samlade på mig. Med det menar jag att jag kanske inte alltid spelade enligt regelboken. Min karriär som spelare är därför inte speciellt lång, flickfotboll som sagt och därefter lite damfotboll i Hemsjö. Jag ska inte sticka under stolen med att jag tycker det är kul att spela fotboll, men i takt med att dömandet har tagit mer tid så har spelandet fått läggas åt sidan. Nu är det ett par år sedan jag slutade helt att spela fotboll och döma är numera det enda jag gör i fotbollsväg.

Om jag ska beskriva min domarkarriär lite kortfattat så dömde jag till en början mest flick- pojk- och damfotboll, samt som assisterade domare i dam- och herrfotboll. Sen har det rullat på och jag började även att döma herrfotboll som domare och inte enbart som assisterande. Hoppar man fram lite så gick jag steg 2 våren 2019. Efter provmatcher och godkänt betyg där har jag främst dömt i damernas divison 1. I mån av tid dömer jag även i herrarnas divison 5 och assisterar i herrarnas divison 3 samt Elitettan på damsidan.

Just tid är inget jag fått mer av sen jag blev mamma i slutet av 2020. För min del har det därför betydligt mindre dömande under de två senaste säsongerna. Men jag kan inte påstå att jag missat speciellt mycket i och med alla försenade seriestarter och förkortade serier. Sedan min comeback (om man nu kan kalla det så) har jag börjat döma sakta men säkert och nu hoppas jag som många andra att säsongen 2022 ska kunna dra igång någorlunda som vanligt.

Med mina texter under året är min förhoppning att jag ska kunna ge en liten inblick i domarskapet inom fotbollen. Som med allt annat så kommer både roliga och mindre roliga saker med dömandet. Det som ofta kommer upp i nyheter när det handlar om domare är oftast mindre roliga saker som domarbrist eller en domare som har fått fly planen. För min del så utgörs domarskapet av betydligt mer trevliga saker och mina texter kommer nog att lyfta lite av varje utifrån mina tankar och upplevelser.

ELIN KÄNGSTRÖM
Födelseår: 1997.
Familj: Sambo och dotter.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Holmalunds IF, Hemsjö IF.
Lokal favoritklubb: Ingen.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Domare.

Lämna en kommentar