ANNONS:
ANNONS:

Klingberg lyrisk över nyförvärven

Flera rutinerade och bärande spelare har ersatts av yngre förmågor. Men rotationen i truppen ändrar inte Alingsås IF:s målsättning om att gå upp i division 2.

– Just nu håller träningarna en nivå som vi inte varit i närheten av tidigare, säger tränare Niklas Klingberg i en längre intervju.

Andreas Glännbro, Oliver Östlind, James Clark och Fredrik Johansson har alla lämnat Alingsås IF. Inte heller Joakim Berg – som gjorde ett gästspel i höstas – kommer att spela 2023 och det saknas också påskrifter från namn som Mattias Martinsson. Sammantaget ser det helt enkelt ut att hända en del i den grönvita startelvan till premiären i april 2023.

— Om Mattias spelar med oss nästa år eller inte är en ickefråga för mig, det handlar mer om att han inte skrivit på än. Han var en av våra bästa spelare i år så att han stannar blir så klart viktigt. Och vad det gäller rotationen i truppen har vi varje år haft ungefär så här många spelare in och ut, men nu kanske det syns mer eftersom några välkända ansikten har lämnat, säger Niklas Klingberg.

Av de spelare som försvunnit är några borta efter ett initiativ från klubben medan Klingberg nämner fyra spelare som han gärna hade velat behålla. Det handlar om James Clark, Fredrik Johansson, Oliver Östlind och Andreas Glännbro.

— Där var besluten deras och det kanske var någon för mycket som lämnade för att det skulle kännas optimalt. Samtidigt presenterade vi David Hall från Holmalund dagen efter att Anderas slutade och i David får vi in en spelare på samma position och som känner klubben väl. Han är ju också lite äldre även om Andreas är ytterligare sju-åtta äldre.

Just truppbygget är något som Klingberg återkommer till. Mixen av äldre och yngre, mixen av var man befinner sig i sin karriär samt mixen av AIF-blod och nytt blod är parametrar som vägs in. Plus den mer givna delen om att täcka upp alla positioner.

— Det är ett stort jobb som ligger bakom konstruktionen av truppen och jag tycker att vi har träffat helt rätt med alla de nya killarna som kommit in, säger Klingberg.

AIF-tränaren nämner Filip Karlsson och Alexander Björk från Holmalund, Leonard Bogeskär, Gustav Blomgren och Gustav Johansson från Gerdsken samt Sixten Bülling från Alingsås City. Utöver redan nämnda David Hall.

— Jag är jättenöjd med våra nya spelare, alla gör vårt lag bättre. Träningarna vi har just nu håller en nivå som vi inte varit i närheten av tidigare så att målsättningen om division 2 finns kvar är det inget snack om.

Och vem ska göra målen?
— Vi var inte tillräckligt vassa framför mål i år och det vill vi självklart förbättra. Vi får in flera nya intressanta spelartyper som kan bidra till det med Leonard Bogeskär som är en riktig nummer 8 och kan ge oss ett hot centralt. Detsamma gäller Gustav Johansson, utan att sätta press på Gustav tror jag att han kommer ösa in mål nästa år. Även Gustav Blomgren har sett stark och bra ut.

Vad säger du om Erik Gustavsson?
— Han spelar inte i Alingsås IF . Men det är en duktig spelare som jag tror har högre kapacitet än division 4. Mer än så kan jag inte säga om Erik.

Målvakterna då? Ni har Erik Lundqvist och Philip Bossle i truppen.
— Erik är ny från Holmalund och ser väldigt intressant ut. Med honom får vi en dimension till i och med hans fina fötter. De båda konkurrerar om platsen och vi är inte ute och letar förstärkning. Däremot kanske vi hade velat ha en tredje målvakt i truppen, men inte nödvändigtvis någon som måste vara med och konkurrera. Utan då kanske en yngre förmåga som får en annan roll i truppen och kanske stå matcher för vårat P19-lag.

AIF har startat en satsning på juniorsidan när man dragit igång en juniorakademi. Den vänder sig till ungdomar 16-19 år som ”vill något med sin fotboll”. Samma paroll använder Gerdskens BK kring sin juniorsatsning, men att det är något tuppfäktning klubbarna emellan förnekar Niklas Klingberg.

— Inte från vår sida i alla fall. Jag tycker att klubbarna generellt sett borde bli bättre på att prata om sin egen verksamhet och jag kan bara svara för Alingsås IF. Och vi vill bli bättre på juniorsidan där vi har haft brister en längre tid. Det är inget som suddas bort bara för att vi startar en akademi utan vi är ödmjuka och försöker bli bättre precis som vi tagit kliv på seniorsidan. Där var vi klar trea i stan för några år sedan men vi har långsiktigt flyttat fram våra positioner och vi vill självklart göra samma sak på juniorsidan. Men vi lägger noll procent energi på vad andra klubbar gör.

Alla nyförvärv och spelartapp på silly season-sidan.

Lämna en kommentar