ANNONS:
ANNONS:

Många fina skalper i helgen

Även den här måndagen blir det en text under vinjetten Bredsidan. Ett inslag där jag tycker till lite om det som hänt i den lokala fotbollen.

Bredsidan

Om vi börjar med våra högst placerade lag hade såväl Vårgårda IK som Holmalunds båda lag en väldigt bra helg. VIK studsade tillbaka efter premiärförlusten mot Götene när man helt rättvist besegrade Lerum hemma på Tånga hed. Peo Häggström berättade att Lerum inte tvingade Niklas Eriksson att göra en enda räddning, mer än den straff som VIK-keepern inte lyckades avstyra. På förhand trodde jag att VIK:s löpstarka offensiva spelare skulle kunna riva sönder Lerums försvar, och enligt rapporterna blev det också lite åt det hållet. Hemmalaget sökte ytan bakom backlinjen och vid ett tillfälle kom Benjamin Hacker helt rätt på det och avgjorde matchen i friläge. Samma Hacker gick sedan sönder och tvingades byta, och det är givetvis ett avbräck om han tvingas vila. Men en liknande spelartyp finns i framför allt Samuel Andersson, så Peo har bra ersättare att slänga in.

……………………

Holmalunds 3-1 borta mot Sävedalen imponerar stort på mig. Jag tippade Sävedalen som seriesegrare, och även om det är för tidigt att döma ut det tipset helt kan man konstatera att HIF fått en kanonstart på seriespelet. Utöver de tre poängen var offensiven klart bättre nu än i premiären, och jag tror det var viktigt att både Dejvid Hasan och Anton Stenseke fick spräcka sina målnollor. Utöver Stenseke var även Oliver Östlind tillbaka i startelvan. Han noterades för en assist, så redan nu är känslan att Holmalund blir vassare framåt med poängspelare som Stenseke och Östlind i truppen. Annat noterbart från HIF:s laguppställning är att Anthon Gustavsson var tillbaka på den centrala mittfältet. Även om han var bäst på plan som mittback senast, tycker jag att det är på mittfältet han hör hemma.

……………………

Holmalunds damer mer eller mindre körde över Stenungsund med 4-0. En kassaskåpssäker seger enligt tvåmålsskytten Elin Johansson i det här referatet. Jag tror att nollan bakåt och tre poäng var precis vad Roséns gäng behövde för att på allvar komma in årets seriespel.

I division 2 måste man nämna Alingsås KIK:s andra halvlek borta mot Lödöse/Nygård. Att vända 0-2 till 4-2 är ruskigt starkt gjort, och nu tror jag KIK blir att räkna med på allra största allvar. I samma serie tog Frisco en stabil seger med 4-1, och det mest anmärkningsvärda efter den matchen är väl att Annelie Carli inte leder den interna skytteligan. Det gör istället Sandra Baffour med sin två fullträffar.

Kul att både Hudene och Östadkulle fick vinna sina premiärer, men helgens utskåpning stod utan tvekan HIF Akademi för. 16-0 borta mot Byttorp/Kronäng vittnar om en ensidig historia, och känslan är att det kan bli fler liknande matcher för Mikael Prodérs gäng under 2015.

……………………

I division 4 tog Gerdsken tre viktiga poäng borta mot Skepplanda. Elvir Ramadani gjorde matchens enda mål, i en fajt som enligt rapporter från olika håll var ganska jämn. Just sådana matcher hade GBK en tendens att kryssa under fjolåret, men nu har de gulsvarta inlett med två raka uddamålssegrar. Just sådana segrar brukar känneteckna en seriesegrare, och mitt tips med Gerdsken som etta ser jag ingen anledning att revidera. Tror också matchen beskriver Skepplanda ganska bra. Bra på att inte förlora – men dåligt på att vinna. Måste självklart också nämna att Fredrik Smith stod i mål för GBK. En mycket rutinerad herre med meriter från Holmalund, Gerdsken, Elmer/Fåglum och Främmestad, och att han höll nollan vittnar om att takterna fortfarande sitter i.

I övrigt tog Alingsås IF kanske helgens allra viktigaste seger hemma mot Gällstad. Nu blir nog Per Krantz mannar att räkna med lika förbannat, och 0-5 mot Byttorp kanske var mer av en plump i protokollet än en fingervisning av de grönas kapacitet 2015. På Mörlanda Sportcenter vann Kinna med 3-1, och Annelund lyckades därmed inte rida vidare på vågen från premiärsegern. Enligt rapporterna var bortasegern dessutom rättvis, även om Annelund kunde fått in ytterligare reducering i slutet.

……………………

I division 5 kunde våra lag inte upprepa de fina prestationerna från förra helgen. Säven/Hols 1-1 borta mot Sparsör imponerar inte, och Östadkulle var inte riktigt nära borta mot Brämhult. Herrljunga fick en kanonstart borta mot Råda men 2-0 i paus blev till 6-3 i baken. I min bok säger den första halvleken att HSK är ett lag för toppen, medan den andra säger att Råda är ett lag som kan gå hela vägen till fyran.

……………………

I sexan måste man börja med att nämna Vårgårda IK FK. Mot Vedum kom en ny 1-0-seger, och dessutom på samma sätt som mot SMSK. De gjorde mål efter en kvart, parkerade sedan bussen och höll tätt. Eftersom jag inte såg matchen kan jag inte ta gift på det där med bussparkeringen, men jag törs slå fast att VIK FK har ett mycket svårforcerat försvar. Kryddar man då det med en målvakt av Rasmus Arnoldssons kaliber lär motståndarna få kriga för att näta mot serieledaren. I samma serie blev det islossning för Sollebrunn som körde över Tomten med hela 9-1. SAIK hade dessutom åtta olika målskyttar, vilket kan ses som både en styrka och en svaghet. Samtidigt som det tyder på en bredd understryker det kanske också lite det som kanske blev lagets fall i fjol, nämligen avsaknaden av en riktigt vass goalgetter. Men det är så klart för tidigt för att veta något om det, och det är heller inte rätt att ifrågasätta ett lag efter en seger med 9-1. Mitt SMSK åkte till Floby och vann med 3-0. Kan tyckas vara klara siffror, men faktum var att det var en helt jämn match i 75 minuter. Just när jag började tänka att 0-0 inte är så dåligt att få med sig hem arbetade vi fram en straff som bröt dödläget, och en kvart senare kunde jag räkna in både tre poäng och en fullträff för egen del. Men det kan väl inte sluta på annat sätt än med seger och nätrassel med ett par splitter nya Copa på tassarna? Det är annat än de där schlagerdojorna som dagens ungdomar snörar på sig, för att citera Nossebros rutinerade och på alla sätt goa gubbe Per Stockhem på Twitter.

……………………

En annan sak som slog mig i helgen. Det hade varit roligt att se Oliver Östlind, Alexander Stavander och Birkan Ramadanovic göra upp på hundra meter. För det måste väl vara traktens snabbaste trio?

Utöver alla fina resultat bjöd söndagen på ett nytt roligt rekord. Lokalfotboll.se/0322 hade 1264 besök, vilket än en gång understryker att intresset för lokal fotboll absolut finns här i trakten.

Till sist kan jag kommentera fredagens tips i Helgens Hetaste. Av de sex matcherna var jag snett ute i två och hade rätt tecken i fyra. Godkänt men inte mer, skulle jag vilja säga.

……………………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar