ANNONS:
ANNONS:

Möt Vårgårdas nye tränare

I går kom nyheten om att Tomas Östlund tar över huvudansvaret för Vårgårda IK i division 2.
– Föreningen har en filosofi som passar mig, säger 53-åringen.

Tomas Östlund var i flera år heltidsanställd av Örgryte IS som tränare i olika roller, bland annat som assisterande i A-laget. Sedan gick flytten till Torlsanda IK där han både varit huvudtränare och sportchef.

– De två senaste åren har jag varit sportchef och jobbat mest med saker utanför fotbollen. Men jag är tränare i grund och botten och nu är jag sugen på det igen, säger Tomas Östlund med en göteborgska som inte går att ta fel på.

Från hemmet i Skepplanda får han nu styra bilen mot Vårgårda istället för rikets andra stad. Heltidsarbete på fotboll är också en svunnen tid, numera är han verksam i skolans värld och arbetar på dagarna i Nödinge. Sin nya fotbollsklubb har han fått ganska bra koll på, inte minst för att han har sett ett antal av VIK:s senaste matcher.

– Tycker att Peo och Stefan har byggt upp ett bra eget spel som stämmer väl överens med min filosofi. Jag vill också äga boll och skapa chanser från det egna spelet och det var mycket därför Vårgårda var intressant. Tycker att fler föreningar borde jobba med att hitta tränare som stämmer överens med hur de vill spela och inte tvärtom när tränarens filosofi styr föreningen, säger Tomas, som dock tror att han kan skilja sig från Peo och Stefan på andra sätt.

– Baserat på de matcher jag har sett tror jag att jag är mer aktiv i min coachning under matcherna. Jag är mer högljudd och lever mig in i spelet mer än vad de kanske har gjort.

I övrigt är Östlund en tränare som gärna involverar spelarna i lagets utveckling.

– Jag tror mycket på dialog och att alla måste bli sedda. Sen är det klart att man ibland måste ta egna beslut, men det är viktigt att prata med sina spelare.

Vårgårda har en match kvar i division 2. Den spelas hemma mot Vänersborgs FK på söndag. Exakt när Tomas Östlund kliver in i handlingen på Tånga hed vet han ännu inte.

– De ska spela färdigt säsongen i lugn och ro. Sen vet jag inte om spelarna brukar ha ledigt direkt efter eller om de vill köra på med träningen några veckor. Men jag är reda att ta över när det blir dags, säger Tomas, som utöver jobbet i skolan endast har några lösa trådar att knyta ihop i Torslanda.

– Egentligen var jag anställd hela hösten men när jag började på skolan avslutade vi det i förtid. Så jag ser fram emot att starta upp i Vårgårda och fortsätta på det som föreningen har startat.

FAKTA TOMAS ÖSTLUND
Ålder: 53.
Bor: Skepplanda.
Yrke: Jobbar inom skolan.
Tidigare klubbar: Torslanda IK, Örgryte IS.

Lämna en kommentar