ANNONS:
ANNONS:

Peo bjuder på en intervju

Peo Häggström har i dag ordnat med en intervju där en vass tränare svarar på frågor om ledarskap och om hur man skapar framgång i en grupp.

Hej alla!

Så var det dags igen. Måste erkänna att det börjar bli lite knivigt att få ihop något som ni ska tycka verkar intressant att läsa. Gör dock ett försök igen:)

Jag har tidigare skrivit om vad jag tror gör ett lag och en förening framgångsrik. Jag tänkte göra en liten annan vinkling denna gång och låta en annan tränare, vän och fotbollsmänniska tycka till kring just framgång som lag och förening, i ledarskap och för individen.

Denna ”annan” råkade bli Stefan Strind. Arbetskollega, tränarkollega och en god vän. Många timmar av vår arbetstid på idrottslärarkontoret har gått åt till fotbollsdiskussioner, videoanalyser och intressanta diskussioner kring ledarskap. Fler timmar än vad våra chefer skulle tycka om tror jag:-)

Stefan har haft en fantastisk säsong i Skövde AIK i år och har mot alla ”förståsigpåares” tro lyckats ta laget till höjder som ingen trodde innan säsongen startade. Är det en slump? Jag ställde några frågor till Stefan om framgång och vad han tycker ligger till grund för den.

Håll till godo:

Fråga 1: Du är framgångsrik med Skövde nu och tidigare med exempelvis Gauthiod. Vad tycker du ligger bakom framgången och vad kännetecknar ett lag och en förening som Skövde AIK i år?
– Föreningen i Skövde har jobbat framgångsrikt med att rekrytera duktiga spelare med rätt karaktär. Med det menar jag spelare som vill något med sin fotboll och som är beredd att lägga ner den tiden det krävs att försöka nå ännu längre i sin fotbollskarriär. Vi har en sammansättning människor som är målinriktade och som även trivs med varandra och respekterar varandras olikheter. Alla är lika värdefulla på sitt sätt. Grabbarna är otroligt lojala och lyhörda.

– Vi är på en nivå där killarna vet om att många föreningar högre upp har koll på oss och det är också en morot till att vilja prestera bra. I år har vi lyckats otroligt bra och en bidragande orsak är att vi som ledare har varit strukturerade, haft ett tydligt arbetssätt, varit noga med den fysiska träningen och belastningen där periodiseringen har varit viktig för mig.

– Jag hoppas och tror att mina spelare även hade svarat att ledarskapet jag har är en viktig faktor där de känner sig sedda och delaktiga och att min bakgrund som lärare bidrar till ett pedagogiskt lärande.

Fråga 2: Ser du några likheter mellan den framgångsrika tiden i Gauthiod och Skövde nu?
– Likheten mellan dessa klubbar är att båda föreningarna hade en tyngre tid bakom sig resultatmässigt. Båda lagen hade många duktiga fotbollsspelare dock på olika nivåer, som kanske inte kommit till sin fulla potential tidigare. I båda lagen så har det varit en bra åldersmix med lite äldre rutinerade spelare och yngre hungriga. Jag tror att ledarskapet och att få ihop en grupp är en viktig del i att få framgångar. Att spelarna vet vad som krävs av var och en oavsett position i laget och ta det jobb som krävs. Man gör allt tillsammans ”vi är ett LAG”.

Fråga 3. Vad tycker du är det viktigaste om du tittar på din tränarroll för att nå framgång?
– Ledarskapet; att var förberedd, tydlig, strukturerad. Jag jobbar med människor och det är viktigt att se dem, lyssna på dem och respektera dem för att få ihop en grupp människor som skall dra åt samma håll. Delaktighet. Att få spelarna att tro på det vi gör tillsammans och att bli bättre. Jag vill jobba med prestationsmål och beteendemål.

Fråga 4: Tror du att en nyckel till framgång kan vara att jobba medvetet med teambuilding?
– Ja, absolut. Otroligt viktigt att bryta av fotbollsträningarna med lite andra inslag som minigolf, matlagning eller vad man nu hittar på. Att få skratta tillsammans utan att känna att man hela tiden måste prestera. Viktigt att även lära känna varandra utanför planen och se varandras olikheter. Känner man sig trygg i andra sammanhang så är man inte lika rädd att misslyckas eller att lyckas.

Fråga 5: Om du fick välja två egenskaper som är viktigast som tränare för att nå framgång, vilka två skulle du välja då?
– Att hela tiden vilja utveckla sig själv och att bemöta människan är två egenskaper som jag tycker är viktiga”

Fråga 6: Vilka två egenslaper väljer du för en spelare?
– Jag väljer en. Att hela tiden vilja bli bättre.

Jag tackar Stefan för svaren och hoppas att denna text och Stefans kloka svar kan bidra till funderingar kring ledarskapet och föreningsverksamheten här i området.

Jag säger som Stefan; ha en go kväll och händerna på täcket kompis! 🙂

Må nu gott alla fotbollskompisar så hörs vi nog av en gång till.

Passningar
PeO

FAKTA PEO HÄGGSTRÖM
Födelseår: 1974
Familj: Fru Jennie och barnen William, Isak, Ida och Freyja.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Filipstads FF, Simlångsdalens IK, Alets IK, Laholms FK, Herrljunga SK, Holmalunds IF Dam, Södra Härene IF, Annelunds IF, Vårgårda IK.
Lokal favoritklubb: Vårgårda IK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sportchef i Vårgårda IK Fotboll.

Lämna en kommentar