ANNONS:
ANNONS:

Spekulationkrönika – del 2

Dags för andra delen av den här lättsamma nyårskrönikan. I dag fokuserar vi fullt ut på våra damlag, och hur deras 2018 kan komma att se ut.

Alingsås FC heter Alingsås nya flaggskepp. Det ska vara framtidens fotbollsklubb som inom inte alltför många år ska spela i allsvenskan. Nu börjar man sin resa i division 1 och jag är inte helt övertygad om att den sportsliga succén kommer omedelbart. Det tror jag heller inte att den måste utan man kan fortsätta att bygga organisation och förutsättningar något år innan det sportsliga hakar på.

Hur bra 2018 blir är svårt att sia om innan spelartrupper och tränare är tillsatta. En sådan situation råder i både Alingsås FC och Frisco som är våra två främsta damklubbar. Det ryktas också om att AFC jagar ett par spelare från just Frisco, så vi får se hur respektive trupp ser ut när säsongen drar igång på allvar. Klart är dock att AFC Akademi tränas av Heide Roslund, som tar över jobbet med att fostra de spelare som inom några år ska vara redo att ta steget upp i eliten.

I division 3 har vi under 2018 två lag. Alingsås KIK och SAIK/SMSK möts där i västra serien, och i första hand tror jag att båda lagen får sikta in sig på att säkra kontraktet. Bjärkelaget gjorde ett bra 2017 och var aldrig riktigt nära att åka ur och nu är tjejerna dessutom ett år äldre, vilket kan tala för ännu mer stabilitet.

Alingsås KIK vann fyran i stor stil och bör vara redo för det här steget. Kanske inte för att bli topplag, men ändå för att lyckas hålla nedflyttningsstrecket bakom sig. Dock har man ännu inte klart med någon tränare, och det bör ju helst vara ordnat ganska snart så man kan dra igång träningen i tid.

I division 4 är serierna ännu inte satta. För vår del gissar jag att Östadkulle och Södra Härene hamnar i den västra och Hemsjö i den södra. Ska man bedöma slagstyrkan redan nu borde Hemsjö vara ett topplag och kanske också även Östadkulle om man hittar ett svar på tränarfrågan. Södra Härene känns som ett mittenlag även 2018, även om man lär ta en och annan fin skalp även kommande säsong.

Spekulationer i punktform…

Alingsås FC får en halvdan start i division 1 med fyra poäng på de tre första matcherna. Linnea Ström och kompani gör poäng framåt, men tyvärr läcker det för mycket bakåt.

Hemsjö visar att man är ett topplag i södra fyran när man tar tre raka segrar inledningsvis.

ÖSK går lite knackigt eftersom delar av försäsongen genomförts utan ”riktig” tränare. Men i mitten av maj lossnar det och en stark våravslutning gör att man har häng på toppen inför hösten.

Ole Kugelman fortsätter att göra resultat med SAIK/SMSK när man etablerar sig i mitten av tabellen. I vårderbyt mot Alingsås KIK vinner man hemma på Nya Bjärkevi efter att Matilda Karlsson blivit matchvinnare med två mål.

Frisco ser till att ta sina poäng i division 2 och smyger med på lagom avstånd från den absoluta toppen. Maja Bertilsson utvecklas än mer i mittlåset och framåt är det som vanligt många som bidrar.

AFC Akademi är yngre än någonsin och det blir till att kriga på undre halvan i division 2 under våren.

Södra Härene vinner som vanligt mot Östadkulle när man står som segrare med 3-2 i vårderbyt på Granhagen.

Efterhand får Alingsås FC ordning på försvarsspelet och fyra raka segrar innan sommaren gör att man tar semester som trea i tabellen.

Hemsjö får en liten svacka i höststarten, men avslutningen är stark och man blir till slut tvåa. I kvalet tar det dock stopp efter en vinst och en förlust.

ÖSK tar revansch mot SHIF hemma på Lenavallen men det räcker inte till mer än en tredjeplats för gulsvart. Härene å sin sida gör en bra höst och blir till slut fyra.

AFC Akademi växer in i säsongen efterhand och hösten ger betydligt fler poäng. Många tjejer utvecklas när man till slut löser en sjätteplats.

Frisco gör en fenomenal höst och klättrar upp på en andra plats i tabellen. Det betyder kval mot division 1, men där får inte till det utan får ladda om för en ny säsong i division 2.

Någon uppflyttning blir det inte heller för AFC. Det unga laget är för ojämnt och tappar en del onödiga poäng vilket till slut ger en fjärdeplats.

SAIK/SMSK säkrar kontraktet i god tid och blir till slut femma, den bästa placeringen på flera år för Bjärkelaget.

Lämna en kommentar