ANNONS:
ANNONS:

Vi drar igång en ny vecka

Vi firar in den nya veckan med en sedvanlig Bredsida.

Gerdskens BK svarade för en stark insats borta mot Åsarp/Trädet och säkrade i praktiken kontraktet. Gustav Blomgren blev matchvinnare med sitt 3-2-mål i den andra halvleken, även om Filips Larssons 1-1 lär ha varit matchens snyggaste fullträff. De tre poängen betyder att GBK har råd att förlora med 13-0 i sista matchen mot Råslätt – och en större förlust än så ska ju så klart gå att undvikas. Grattis till kontraktet – nu ska det bli roligt att se hur nya tränaren Tommy Johansson bygger vidare på Gerdskens nya tänk med större fokus på utbildning och mängdträning.

…………

Holmalund lyckades inte få med sig något från bortamötet med just Råslätt. men Jönköpingslagets seger var inte värd särskilt mycket efter att både GBK och Trollhättans BoIS vunnit sina matcher och därmed hållit distansen neråt. Sista omgången blir med andra ord helt odramatisk runt strecket.

…………

Vårgårda IK kom till spel utan namn som Mohammed Abdulrahman, Lord Ofosuhene och Hassan Najafi borta mot Trollhättans BoIS. Med målbäste Gabriel Idehen i sin nya position på det sittande mittfältet blev offensiven för tunn och hemmalaget vann med klara 3-0.

…………

Alingsås IF hade en dyster seriefinal i Uddevalla när Herrestad vann med hela 5-2. AIF hade 2-0 tidigt i matchen, men sedan kom ett nytt ras likt det i hemmamötet med seriesegraren. Jag kan inte komma ifrån AIF:s antal insläppta mål. Det är en gåta hur det ena matchen kan vara hur stabilt som helst och att det veckan efter kan radas upp inviduella misstag som motståndarna kan utnyttja. Jag har sett Grönvitt för lite för att analysera säsongen fullt ut, men en tanke är att sättet att spela försvarsspel på har en svårighetsgrad som spelarna helt enkelt inte klarar av. Kanske behöver man ett tydligare sätt att täcka upp för varandra så att inte varje snedsteg leder till farlig målchans eller mål?

…………

Taylor Townsend blev Alingsås FC:s sista målskytt för säsongen när epilogen mot Norrköping slutade 1-1. Därmed slutade AFC sjua  i tabellen, precis mitt i det mittens rike där laget har huserat större delen av året. En klart godkänt insats – även om det fanns förhoppningar om en högre lägstanivå och därmed en mer framskjuten placering. Men det känns ändå tydligt att AFC har etablerat sig i Elitettan, så pass klar är diastansen ner till bottenlagen.

…………

Alingsås IF och Alingsås FC presenterade förra veckan en process mot något som i framtiden kan bli en sammanslagning av föreningarna. Under 2022 ska de båda parterna undersöka om det är möjligt och hur det i så fall är möjligt att det inför 2023 blir en enda stor förening på Mjörnvallen med både herr- och damverksamhet.

På lokal nivå har det i en del fall visat sig svårt att kombinera dam- och herrfotboll, men jag kan egentligen inte se någon anledning till att det inte ska kunna fungera. Det finns givetvis både stora och små frågor som måste redas ut, och därför ger upplägget med att det är först till 2023 något formellt kan ske ett seriöst intryck. Jag tror inte man kan hasta fram en sådan här sak, då är risken för bakslag och sura miner bland medlemmar och anhängare överhängande.

Men visst ligger det i tiden med tvåkönade föreningar – inte minst på elitnivå. Flera av de allsvenska herrklubbarna har numera damlag som klättrar för fullt i seriepyramiden medan Häcken valde genvägen att ta över ett färdig elitlag från Göteborgs FC. Kanske kan en framtida sammanslagning mellan AIF och AFC bli den stora föreningen som kombinerar bredd med elit och samtidigt fortsätter att sätta Alingsås på fotbollskartan på det sätt som AFC gjort ett par år nu.

Blir intressant att följa det fortsatta samarbetet klubbarna emellan.

…………

Efter torsken borta mot Georgien var det inte realistiskt att tro på en svensk gruppseger. Att gneta sig till ett kryss mot en stornation är både rimligt och sannolikt – det är just det Sverige har sysslat med i både kvalgrupper och EM-slutspel så länge jag följt landslaget. Men att vinna mot en stornation utanför den svenska gränsen har inte hänt alls lika ofta. En och annan bragd på hemmaplan finns att minnas tillbaka på, men att Spanien skulle besegras på bortaplan i en helt avgörande match för båda lagen höll jag för osannolikt på förhand.

Nu var det inte så fasligt långt borta och med maximal utdelning kunde Sverige firat VM-platsen i natt. Men Spanien gjorde jobbet och fullföljde uppdraget med sex poäng på de två sista matcherna, och det är bara att lyfta på hatten för två 1-0-segrar i pressat läge mot gruppens största utmanare. På samma sätt kan man inte lyfta på den svenska kepsen efter noll gjorda mål den sista samlingen och totalt tre av tolv poäng på bortaplan. Sådana siffror vinner man inga kvalgrupper på.

…………

Sprang på Calle Skoglöf i helgen och passade givetvis på att fråga om det finns några klara spelare till Alingsås City FF.

— Ja, det finns ett gäng, men vilka det är håller vi hemligt, blev svaret från en leende Skoglöf.

…………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar