ANNONS:
ANNONS:

Vi kör igång en ny vecka

Även den här veckan startar vi igång med en Bredsida.

Förra veckans stora nyhet var utan tvekan den om att Niklas Klingberg lämnar Alingsås IF. Tränaren kom till Mjörnvallen inför säsongen 2018 och har efter det lett laget från divison 4 till toppen av division 3. Nästan sex säsonger blev det, även om kontraktet egentligen var skrivet ända till efter säsongen 2025. Nu ville klubben byta redan efter årets säsong och då krävdes det tydligen inte särskilt långa diskussioner innan båda parter var överens om att avbryta samarbetet redan nu.

Tycker Niklas Klingberg uttalade sig snyggt och klädsamt när han satte spelarna och klubben i första rummet. Om chansen till avancemang ökar utan honom på tränarbänken lämnar han på stört, helt utan prestige och sura miner utåt sett. Men faktum kvarstår, parternas samlade bedömning är att laget ska prestera bättre de fyra sista matcherna utan Niklas Klingberg på plats. Det är något annat än en välja en ny röst och en ny väg inför kommande säsong.

Att det beslutet togs tror jag betyder att det inte varit helt gnisselfritt på senare tid. För någon vecka sedan pratades det om ett spelarmöte utan Niklas Klingberg och även om vi inte vet hur diskussionerna gick där är sådana möten mitt i en toppstrid inte ett bevis på att allt är frid och fröjd. Nödvändigtvis inga stora schismer eller incidenter, men tillräckligt många och tillräckligt viktiga personer och spelare har velat se en förändring. Inget konstigt eller någon skam i det, att byta tränare efter sex år är allt annat än underligt. Men att göra det mitt i en toppstrid med mindre än en månad kvar av seriespelet är mer ovanligt.

………………

Nu fick nye huvudtränaren Mikael Ringvall leda laget på allvar i bortamötet med Brålanda. Där fick han en smakstart på sin månad vid rodret då det blev en stabil seger med 4-1. Gustav Johansson gjorde två baljor och går mot en fin debutsäsong i AIF.

………………

På tal om stabila segrar tog Vårgårda IK just en sådan hemma mot Götene. 4-0 är imponerande och inlånade Oscar Gustafsson framstår allt mer som en potentiell guldhatts-målskytt.  Ny fullträff för anfallaren nu mot Götene, även om det enligt rapporterna var Albin Anderssons 4-0 som var matchens snyggaste. Fortsatt serieledning för VIK med tre matcher kvar.

………………

Tillbringade stora delar av helgen i Alingsås och då hanns det med en halvtimma på Mjörnvallen för att se slutfasen mellan AIF och Gamla Upsala i Elitettan. Det jag fick se var ett jagande AIF, som låg under med 3-2 efter tre insläppta mål och tappad 2-0-ledning i första halvlek.

Rebecca Cameras kvitterade ganska snabbt efter att jag bänkat på läktaren och efter det följde en konstant press mot Upsalas straffområde. Tycker att AIF gjorde många bra saker sista 20 minuterna. Det hittades lösningar både med hjälp av kortpassningsspel och med längre bollar i en mer renodlad forceringsfas. Tove Lorén, Frida Bremer och Alma Öberg var alla framme och oroade rejält, men den riktiga beslutsamheten fanns inte i sista sparken.

Surt att inte ta tre poäng när Trelleborg fick stryk mot AIK i seriefinalen. Nu är AIF fortsatt trea i tabellen, och härnäst väntar just serieledande AIK. Racet går vidare, hösten är ju betydligt längre i Elitettan än i övriga lokala serier.

Förresten, AIF har rätt gött lag i år måste jag säga. Moa Jarl är en bjässe i mittförsvaret och en personlig favorit är Alexandra Roholt som är en skön och effektiv högerbackstyp. Tove Loréns energi kan få vem som helst avundsjuk och framåt är Alma Öberg, Olivia Sultan och Frida Bremer både smarta, tekniska och företagsamma.

Snoka reda på lokalfotboll0322 på Faceboook för att se en videointervju med AIF-tränare Joakim Carlsson.

………………

Frisco gjord en strålande match hemma mot Skepplanda och vann med tennissiffror. Två nya baljor från Enya Larsson efter att Hanna Branmark visat vägen med viktiga 1-0. Till slut blev det hela 6-0 och nu har Frisco verkligen kopplat greppet om tredjeplatsen.

………………

Alingsås KIK fick i helgen fira med guldhattar. Nu blev det nämligen även matematiskt klart att Jörgen Anderssons och Peo Häggströms gäng vinner division 3. Efter 4-1 borta mot Svenljunga är serieledningen uppe i tolv poäng och det är bara att lyfta på hatten för en stabil och fin prestation. Obesegrat hittills, och allt talar för att det förblir så även efter seriens två sista matcher.

Men guldhattarna är ju ovanlighetens skull inte detsamma som uppflyttning i divisionssystemet. Som ni vet väntar kvalspel mellan de tre seriesegrarna om två platser i tvåan 2024 – men jag ger Alingsås KIK mycket goda chanser att klara även den utmaning framöver.

………………

I den parallella trean stod Vårgårda IK upp ganska väl mot topplaget Vinninga. Till slut vann skaraborgarna med 4-0 – och VIK därmed kvar som nästjumbo.

………………

I damfyran blev det endast en lokal poäng i helgen. Annelund var nära att knipa alla tre, men toppmötet med Brämhult U blev till slut 3-3. Första poängen mot ett topp 3-lag för AIF som fortsätter att visa fina kvalitéer under debutsäsongen.

I övrigt blev det två ganska stora förluster för Hemsjö i veckan som gick och också ÖSK/SHIF inkasserade ett nederlag av modell större.

………………

Min huvudmatch som åskådare i helgen var derbyt och toppmötet på Gerdskenvallen. Där började unga GBK vassast och gick fram till 2-0, men trots det var det Holmalund som skulle ta alla tre poängen och vinna med 4-2. Starkt gjort av Holmalund, och som matchen utvecklade sig var det också ganska rättvist.

Gerdsken gjorde totalt ett ganska klent och försiktigt intryck på mig. De unga killarna glimtade till emellanåt men över 90 minuter togs det för många felbeslut både med och utan boll. Lägg därtill det fysiska underläget som inte kompenserades med vare sig beslutsamhet eller fart. Det blev helt enkelt alldeles för lätt att skapa målchanser på detta GBK – och det var Holmalund inte sent med att utnyttja.

Redan innan paus var det 2-2 och i den andra halvleken var det sedan HIF som stod för det mesta och det bästa. Den rödvita segern var inget att säga om och nu är det istället Holmalund som ligger bäst till i kampen om en kvalplats. Ja, för jag tror att chansen till uppflyttning direkt som etta eller den bästa tvåan är kört för både GBK och HIF.

Det slog mig att Patrik Elmanders 4-2 var signifikativt för matchen. GBK bytte in fler och fler yngre spelare medan HIF satte in bland annat 44-årige Elmander. Även om han inte utförde alla aktioner perfekt så värderade han situationer mer rätt än unga GBK och valde att göra rätt saker vid rätt tillfälle. Som att täcka boll och skapa längre HIF-anfall när GBK ville trycka på. Som att parkera framför en tonåring och utan problem ta emot inkast efter inkast. Och som att komma med fart in i rätt yta framför Jimmy Henriksson och slå in 4-2 i öppen kasse.

Att GBK:s unga garde inte har alla bitar på plats ännu är vare sig konstigt eller särskilt svagt. Inför 2021 tappade Gerdsken de flesta av de mer rutinerade spelarna och inför 2022 tappades även de bästa av de nya yngre förmågorna som slagit igenom. Nästa kull som nu är under upplärning och utbildning tycks inte ha kommit lika långt – och därför tror jag faktiskt inte att GBK spelar i division 3 2024.

Vilmer Tyrén – som i fjol slog igenom i GBK – gjorde allsvensk debut för IFK Göteborg i helgen. Att på kort sikt ersätta honom plus det offensiva gänget som gick till Alingsås IF i vintras med egna produkter kan man varken kräva eller förvänta sig.

………………

Felix Pettersson räddade en ny pinne för Mjörn när han på övertid slog in sin andra straff mot Edet. 3-3 slutade det hela i matchen där Jacob Borg debuterade för sportklubben. Siktar de mot fyran snart tro, eller vart är Mjörn på väg egentligen?

………………

Annelund är nere på kvalplats i den andra femman efter förlust med 4-2 mot topplaget Grolanda/Floby. Det stod 2-2 fram till dryga kvarten kvar men sen fick AIF ge sig. I samma serie tog HSK en stark poäng via 2-2 mot Ardala i en match som innehöll tio varningar och en utvisning.

………………

Alingsås City vann två matcher på några dagar i veckan som gick och spädde därmed på serieledningen. Östadkulle ledde visserligen med 1-0 i paus, men sedan vände City och vann med 5-1. Tre nya mål av Oliver Östlind som ser ut att bli den stora guldskytten.

I det andra derbyt vann Hemsjö klart mot Långared på Ollevi. 5-1 var inget att säga om och HIF visade att de hör hemma i mittenskiktet snarare än bottenskiktet av tabellen.

Hol/Säven fick med sig en poäng mot Hedared efter att Adam Andersson kvitterat till 3-3 med dryga tio minuter kvar. Spark vann knappt mot Sjövik efter att Teo Linn slagit in matchens enda mål och de lilagula spelar igen redan ikväll mot Borgstena.

………………

Sollebrunn åkte till Katebo och vann med klara 5-0. Det har inget annat topplag klarat av och det är just stabiliteten som gör att SAIK ser ut att vinna serien. Nu ser det riktigt bra ut inför avslutningen – så det är snart dags att beställa guldhattar.

Mitt SMSK spelade grannderby mot Södra Härene och för andra året i rad blev det ett sent poängtapp på Björkvallen. Emil Kristiansson tryckte in 3-3 med ett par minuter kvar i en match där jag tror att hemmalaget är mest nöjt med delad pott. En extra blomma också till Emil Sandberg som vaktade SHIF-kassen matchen igenom med svåra smärtor från ett krånglande revben.

I division 6 är det så att bästa trean i distriktets serier får kvala mot femman, utöver alla tvåor. Där har mitt SMSK fortfarande en chans, även om vi hade behövt en trea mot Härene för att ha riktigt bra utgångsläge. Dessutom ska vi möte både Bosna och SAIK nu i slutet, så läget är tufft även om chansen finns.

………………

Påminner ånyo om tabellsidan.

………………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

 

 

 

2 svar på ”Vi kör igång en ny vecka”

Lämna en kommentar