ANNONS:
ANNONS:

Vi ses på Tånga 2017

Årets femte gästskribent är Gabor Hacker. I dag gör han sin debut när han skriver om den resa som Vårgårda IK gjort från femman till tvåan.

2010 spelade Annelunds IF och Holmalunds IF i division 2 och var traktens två bästa lag. HIF blev sist i tabellen och åkte ner till division 3, medan AIF:s degradering blev mer omtalad. Enligt min och många andras åsikt var deras nedflyttning ett rent justitiemord. På grund av att Utsikten använt sig av en otillåten spelare räknades tabellen om och redan klara Annelund fick kvalspela istället. Serien avgjordes inte på fotbollsplan utan i ett styrelserum. Kvalspelet som följde mot Tvååker blev inte så lyckosamt, utan även vårt andra lokala lag följde med Holmalund ner till trean.

2011 rekryterar Vårgårda IK Peo Häggström som tränare för vårt division 5-lag. Detta år slutade VIK femma i serien. Det hände mycket under året och jag tror inte att många minns att VIK spelade för nytt kontrakt denna säsong. Ett missöde med att använda en spelare som var avstängd innebar poängavdrag och plötsligt var VIK indragna i bottenstriden och eventuell degradering ner till division 6. Trots den prekära situationen avslutade VIK serien med fem raka segrar och säkrade spel i femman nästkommande år. Avslutningen innebar att VIK fick ett bra avstamp och mycket energi inför kommande säsong. Här kommer också vändningen och en av många orsaker till klubbens framgångar.

Nu börjar VIK:s framgångssaga med start i division 5. Vi kan nästan jämföra oss med den fiktiva berättelsen om Åshöjdens Bollklubb eller den verkliga historien om Ljungskile SK som påbörjade sina framgångar på samma nivå som VIK. Visserligen klättrade både Åshöjden och LSK några nivåer ytterligare. Det kanske är lite högmodigt att göra dessa liknelser, men som den kloka amerikanska frihetskämpen Martin Luther uttryckte i sin vision ”I have a dream”…

Den 17 september 2016 är en historisk dag i Vårgårda IK:s fotbollshistoria. Det är euforisk glädje både bland publik, spelare och ledare på klassiska Tånga hed. VIK säkrar seriesegern i division 3 Mellersta Götaland genom att utklassa Åsarp/trädet med 7-3. För första gången i historien spelar VIK i division 2 och vi är också det bästa lokala laget för tillfället. Aldrig tidigare har ett VIK-lag spelat så högt upp i det nationella seriesystemet och nya spännande utmaningar väntar 2017. Kommer ni ihåg att VIK spelade division 5-fotboll 2011…?

Enstaka framgångar är ofta tillfälliga, framgång över tiden kräver kompetens, engagemang och långsiktighet. Sedan behöver man givetvis ibland ha hjälp av fru Fortuna. Jag kommer här kort beskriva vad VIK:s framgångar beror på:

Själ och hjärta:
VIK:s själ och hjärta är klassiska Tånga hed. En fantastisk anläggning och viktig mötesplats där vår röd/vita VIK-familj träffas över generationsgränserna för att känna glädje och samhörighet. Alla är välkomna till vår förening.”Vi ses på Tånga”!!

Anläggningar:
En mycket viktig del i VIK:s framgångar är de faciliteter och träningsmöjligheter som föreningen skapat genom sina fantastiska anläggningar. Resultatet av detta kan vi se både på senior- och ungdomsnivå.

Vi vill vara professionella:
Vid möten med aktuella nya spelare eller ledare vill vi visa att VIK jobbar på ett professionellt sätt. Vi jobbar efter en viss strategi, där vi paketerar vår förening på ett sådant sätt att vi skall bli ett attraktivt val när någon väljer att spela eller vara ledare i VIK. Detta är något vi ofta får höra av de vi samtalat med.

Många ledare runt laget:
Varje människa vill bli sedd och få bekräftelse på sin prestation. Vi har en stor ledarstab runt våra lag där vi alla försöker ge feedback till våra spelare. Det gäller både personlig- och spelarutveckling. Med regelbundna avstämningar var fjortonde dag träffas alla VIK-ledare från 16 år och uppåt för att diskutera olika lag och spelarfrågor.

Timing:
Rekryteringen av tränaren Peo Häggström kom vid rätt tidpunkt både för oss och Peo. Här kan man peka på fru Fortuna att en så meriterad och eftertraktad tränare var ledig vid det tillfället och hamnade i VIK som då spelade i division 5. Timingen var perfekt!

Kompetens:
Vårgårda IK har engagerade och kompetenta ledare på många områden. VIK har under dessa år byggt en vinnar- och träningskultur både på och utanför plan. Vi är många som är delaktiga i utvecklingsarbetet och vi är fortfarande hungriga på att utvecklas och att nå nya framgångar.

Visioner och mål:
VIK arbetar efter tydliga visioner och mål. Vi vet vad vi vill och många är delaktiga i föreningens utvecklingsarbete. Våra mål är mätbara och ger alla en tydlighet i det kort- och långsiktiga arbetet. Vi har tillsammans jobbat fram spelarhandböcker för alla våra seniorlag, P16, Junior, VIK FK och VIK A.

Socialt engagemang:
Idrott är inte bara vinna eller förlora. Vi är en viktig del av vårt samhälle och VIK har tagit ett stort socialt ansvar vilket också varit en viktig del i föreningens utveckling och framgång. Våra spelare har varit högst delaktiga i våra sociala projekt, där man fått stor förståelse för människors olika livsvillkor.

Kontinuitet:
Det är ingen tillfällighet att VIK:s egen ”Alex Fergusson”  Peo Häggström gör sitt sjunde år på raken som tränare för vårt A-lag. Framgångarna har givetvis bidragit till detta, för det är lätt att byta tränare efter några år. Dessutom har vi ett flertal spelare som är viktiga kulturbärare och som varit med på hela resan. Spelare som Jocke Berg, Samuel Nordqvist, Matte Berg, Ludde Andersson, Magnus Blomqvist, Adam Hägg och Benjamin Hacker har varit VIK trogna sedan ultimatiden.

Nytt blod och nytänk:
Man måste alltid känna av när en grupp måste få in nytt blod och en ny röst i gruppen. Rekryteringen av Stefan Strind kom också vid rätt tidpunkt, och där hade vi rätt timing också. Nya spelare med rätt karaktär, bakgrund och inställning är nödvändigt för gruppens utveckling.
”Alla skall förändra något. Endast då utvecklas vi!”

VIK/FK:
Ett annat strategiskt beslut i VIK var när vi startade upp VIK FK. Ett lag där vi kan behålla äldre skickliga spelare och samtidigt ge unga spelare en bra miljö att utvecklas i. Med bra tränare och spel i division 5 eller högre skapar vi ypperliga möjligheter för våra spelare.

Ödmjukhet:
Ödmjukhet är det mest frekventa ord som vi förmedlar till våra spelare och ledare. Vi visar alltid respekt mot varandra och vår omgivning. Framgång bygger på att man är ödmjuk inför varje ny situation och inte tar något för givet.

Implementering:
Man kan skriva hur många fina texter och föreningshandböcker som helst. Om man inte implementerar klubbens visioner och mål i alla led är det risk för att det blir hyllvärmare. Ju fler som blir delaktiga i arbetet desto större chans är det att lyckas. Implementeringen får inte presenteras vid ett enstaka tillfälle utan måste hela tiden hållas levande. Vi i VIK jobbar med våra föreningshandböcker över tiden och diskuterar dessa ofta på våra ledar- och spelarträffar.

Gabor Hacker

FAKTA GABOR HACKER
Födelseår: 1954.
Familj: Fru Lena och fyra barn Andrea, Martina, Benjamin och Alice.
Bor: Vårgårda.
Klubbar i karriären: Borås GIF, Norrby IF, Byttorps IF, Vårgårda IK, Fåglums IF.
Lokal favoritklubb: Norrby IF och Vårgårda IK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sportchef i VIK.

1 svar på ”Vi ses på Tånga 2017”

Lämna en kommentar