ANNONS:
ANNONS:

”Märkligt utspel utan att kontakta alla klubbar”

Holmalunds IF fick ingen fråga om att delta i samarbetet mot ett elitlag. Patrick Heed, styrelsemedlem, aktiv i fotbollssektion och dessutom bollplank till tränarstaben i HIF, tycker att chansen till framgång varit större om alla tre klubbar hade involverats från början.

I dag öser vi på med nästa del i granskningen av det som händer i Alingsåsfotbollen. Nu är det Holmalunds IF som får komma till tals och ge sin syn på det som Alingsås IF och Gerdskens BK dragit igång. I grund och botten är Patrick Heed positiv till ett samarbete över nuvarande klubbgränser för en gemensam satsning på fotbollen i Alingsås, men ifrågasätter om just en sådan satsning är syftet med AIF:s och GBK:s initiativ.

– Man kan ju ställa sig frågan om det är syftet med utspelet från AIF och GBK. Det som presenterats är ju egentligen en sammanslagning av två klubbar vars enda syfte är att vara det bästa A-laget i stan, säger Patrick Heed, och fortsätter:

– Det verkar vara viktigare vilka klubbar som äger initiativet till satsningen än vilka som i framtiden kommer att medverka till att fotbollen blir bättre i Alingsås. Att inte involvera samtliga klubbar i stan (AIF, GBK, HIF) och inte föra dialogen vidare med mindre klubbar utanför Alingsås som försett den lokala fotbollen med spelare under de senaste 30 åren är ingen bra start på en vision om spel i Superettan. Det är vår uppfattning.

Patrick Heed tycker också att den viktigaste frågan är spelarnas inställning. Är inte de med på tåget och är villiga att träna mer och göra personliga uppoffringar finns heller inte förutsättningar för ett elitlag.

– Den kulturen kan man knappast påstå finns i klubbarna i dag och det kommer ta många år att förändra. Vilken färg man har på tröjan är helt oviktig i sammanhanget, det är spelarna i klubbarna som är framtiden.

Den stora spelarenkäten vi presenterade här på sidan visade att spelare från GBK och AIF i vissa fall var emot samarbetet och också tveksamma till att vara med på satsningen. Dessutom var merparten av de tillfrågade Holmalundsspelarna inte beredda att lämna sin klubb för att vara med på en eventuell ny satsning. Patrick Heed berättar också att Holmalund kommer fortsätta att jobba efter sin vision framöver, oavsett grannklubbarnas samarbete.

– Vår ambition är att 75 procent av våra spelare i representationslaget ska vara egna produkter med inslag av lokala killar från andra klubbar i närområdet. Lojala spelare i klubben ser vi som framtidens tränare och ledare för att bevara klubbens identitet och sammanhållningen i våra lag. Det sättet att jobba har fostrat många spelare i HIF som tagit klivet upp till elitfotbollen genom åren.

Hur ser ni på att ni inte fick frågan om att delta i satsningen och på Anders Hurtigs uttalande om att de aldrig känt något behov att att lyfta frågan med Holmalund?
– Vad han menar specifikt med att det inte finns något behov av att lyfta frågan med Holmalund får du fråga honom om. Men vi tycker att det är märkligt att man gör detta utspelet utan att kontakta alla klubbar det kommer beröra i framtiden, säger Patrick Heed, och avslutar:
– Vi bedömer chanserna att HIF får fram en ny Johan Elmander lika stora som att AIF/GBK spelar i Superettan 2026. Om båda sakerna skulle slå in är enda skillnaden att Holmalund får 10 miljoner i intäkter och den storsatsande klubben i Alingsås har motsvarande belopp i kostnader.

 

LÄS MER

AIF-ordföranden om planerna.

Stor spelarenkät om samarbetet.

Bredsida om samarbetet.

Lämna en kommentar