ANNONS:
ANNONS:

Vi fyller 9 – och tar lite ledigt

Den här veckan fyller lokalfotboll.se/0322 9 år.

Den 1 november är den här sajtens födelsedag. Visserligen publicerades det första inlägget redan 31 oktober 2014, men det tog ett dygn att få igång en del tekniska saker med sidan så den 1 november är dagen som räknas. Det första inlägget var mer av en välkomnande text medan den första nyheten handlade om serieförslagen inför 2015.

Ett av inslagen som varit med någorlunda från starten är det du läser just nu, Bredsidan. En personlig text som återkommer runt 40 gånger om året, inte sällan på måndagar. Men i dag är det fredag, och när detta publiceras är jag på väg till Landvetter för att ta mig ut på en veckas solsemester med familjen. Därför lär det inte dyka upp någon Bredsida på måndag, och inte heller några andra inlägg på ett tag utöver Sofia Björklunds på onsdag, då under vinjetten Gästskribenten.

Nio år är ganska lång tid, inte minst om man översätter det till en en fotbollsspelares cykel. Det slog mig när jag snubblade runt i sidans arkiv och konstaterade att jag skrivit om allt från när Sebastian Sannestål ”slog igenom” i SAIK till att han värvades av Holmalund och att han slutligen vände hemåt till moderklubben efter några fina säsonger i Holmalund.

Räknar man – utöver de nio åren med egen sajt – även in mina år som journalist på AT blir samma fenomen än mer påtagligt. Då intervjuade jag Fredrik ”Fronken” Johansson i samband med att GBK skickade ett lovande ungdomslag till Gothia Cup, och för något år sedan rapporterade jag om att han varvar ner (eller upp?) i division 6 med Alingsås City.

Den stundande semesterveckan kommer delvis ägnas åt det sedvanliga grubblandet över sidans och min framtid. Vill jag fortsätta skriva om fotboll? Om ja, i vilken omfattning? Och finns marknaden och intresset som krävs för att sidan ska leva vidare?  Med marknad menar jag i det här fallet tre saker:

  1. Läsaren som läser utan att bidrag till 0322-kassan. 
  2. Läsaren som väljer att bidra till 0322-kassan.
  3. Företagen som väljer att annonsera på sajten.

Mitt mål är inte att kunna leva på att skriva om lokal fotboll. Eller ens att få en anständig timpeng för den tid som plöjs ner på sajten. Men att få in så pass att det räcker till alla löpande omkostnader och att det blir ett par tusenlappar över på sista raden vid årets slut är mer eller mindre ett måste. Jag är inte längre så galen att jag betalar pengar för att hålla på med det här.

Med det sagt har sidan inte varit någon minushistoria de sista åren. Ett par större annonsörer räddar upp det hela, inte minst ICA Maxi som presenterar Bredsidan sedan ett par år tillbaka. Men det hade varit roligt att få med fler företag som alla lägger en lite mindre slant för att synas på sajten och därmed förknippas med lokal fotboll. Det finns sådana exempel också, men den familjen tror jag kan bli större.

De lokala förningarna tycker jag bjuder till i den mån det är möjligt. Få klubbar har en ekonomi där varje utgift inte behöver övervägas, och att då de stora drakarna väljer att annonsera på sidan inför hemmamatcherna är en fin gest som uppskattas mycket.

Målsättningen är också att omfördela bland läsarna något, så att fler lämnar punkt 1 ovan för att ansluta sig till punkt 2. Innan 0322-kassan föddes fick jag en del påstötningar om att ordna med en betallösning så att alla kunde betala en liten slant var, men uppslutningen sedan kassan kom till har varit ganska klen. Förvånansvärt klen faktiskt – även om jag förstår problematiken med att det är frivilligt att betala för något som annars också kan vara gratis.

Tankarna är många, och förhoppningsvis kan några av dem klarna under en vecka där vardagen bryts för att ersättas av en solstol. Det stora beslutet att ta är om det ska bli en satsning på ett 10-årsjubileum eller inte.

……………..

Vi avslutar med ett mer traditionsenligt stycke för en Bredsida. I går spelade Alingsås IF match i Elitettan mot Jitex, och det blev förlust med 3-2. Det betyder att AIF inte lyckades sätta press på Trelleborg, utan de kan nu fira sin allsvenska plats medan AIF får ladda om för allsvenskt kval. De matcherna blir nåt att se fram emot nu i november.

……………..

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar